Sport

Fris en fruitig ballen met RKC

17-08-2011 14:00

De Hollandse School is een onderwijsinstelling die in het buitenland een grote naam heeft maar in eigen land vaak niet meer dan een papieren tijger is. U weet wel. Er moet gewonnen worden, de sponsor klaagt bij een slecht resultaat, Europees moet gehaald worden en als de tegenstander op bezoek komt kunnen we net zo goed een mannetje uit de aanval opofferen voor een verdedigende middenvelder. Wel zo veilig. En de trainer wordt eerder afgerekend op de resultaten dan op de schoonheid van het spel. Als de buit immers binnen is kan niemand het meer schelen hoe dat gebeurde. RKC is wat dat betreft een verademing.

Fris en fruitig
Die promoveerden naar de Eredivisie en doen vooral hun eigen ding. Voetballen. Dat klinkt logisch voor een bedrijf dat voetbal tot hun core business rekent, maar in de praktijk gaat dat anders. Vooral kleine ploegen stellen hun speelwijze het liefst af op de tegenstander. Verdediger extra, verdedigende middenvelder erbij terwijl de aanval het liefst afgeschaft wordt. Maatregelen die zelden het gewenste resultaat opleveren. Want als grote ploegen de opponent zijn wordt er toch wel verloren. Het is een wet in het voetbal die altijd geldt en draken van wedstrijden oplevert.

Hoe anders is dat bij RKC uit Waalwijk. Die komen fris en fruitig het veld op en spelen gedurfd en aanvallend voetbal. Die hebben niks te maken met geringe kwaliteit van de eigen spelers. Het zijn stoere mannen uit de provincie die met opgeheven hoofd strijden voor wat ze waard zijn. Voor hen is het verdedigen iets wat bij het spel hoort en geen doel op zich. Een instelling die navolging verdient.

Charmant
Tijdens de eerste wedstrijd kregen de mensen uit Brabant het altijd lastige Heracles op bezoek. Nadat het op 0-2 achterstand kwam was het makkelijk verder voetballen. De ploeg hoefde het verdedigen niet los te laten maar kon op dezelfde voet verder. Aanvallend. Het leverde in de vorm van een gelijkmaker het gewenste resultaat op. De fans stonden op de stoelen en klapten hun handen blauw. Van PSV werd in de tweede wedstrijd verloren maar daar hoeft niemand zich voor te schamen. Zij maakten het PSV lastig. Dat heeft natuurlijk alles met het gebrekkige spel van de Eindhovenaren te maken, maar ook met de durf van die andere Brabanders. Het scheelde niet veel of een gelijke eindstand werd bereikt. Waalwijk mocht met opgeheven hoofd van het veld af.

Een charmante ploeg met lef dus. Dat RKC. Nog niet zo lang geleden kon een faillisement maar net worden afgewend. Contracten werden niet verlengd en men draaide op een minimale begroting waarmee het kampioenschap van de Jupiler League werd behaald. En nu dus in de Eredivisie. Zonder geld. Zonder sterspelers. Maar met aanvallend voetbal. RKC Waalwijk verdient onze lof.