Sport

Omgekeerde wereld in Eredivisie

22-08-2011 16:00

Feyenoorder Cabral kreeg van Ruud Gullit te horen dat hij de nieuwe Messi is. Het middenveld van zijn ploeg in de vorm van Ricky van Haaren en Jordy Clasie vonden zich het beste te vergelijken met Xavi en Iniesta van Barcelona. Bij Ajax wisten ze het zeker. Die zouden met attractief voetbal veel kansen creëren en op het gemak kampioen worden. De mensen in Brabant hadden de hoop inmiddels opgegeven. Na het magere resultaat van PSV in eigen huis tegen RKC gingen die een seizoen vol kommer en kwel tegemoet. Na het afgelopen weekend zijn de kaarten anders geschud.

Feyenoord
Cabral kwam van een koude kermis thuis. Die voelde zich door de lovende woorden van Ruud Gullit een echte Messi. Hij vergat één ding: Messi zou ook tegen Heracles goed voetballen. Dat deed Cabral niet. Waar hij vorige week tegen Roda JC nog de gevierde jongen was liet hij afgelopen zondag niks zien, kwam geen speler voorbij en ging af als een gieter. Die staat dus met beide benen op de grond. Dat moet ook het geval zijn met de heren Van Haaren en Clasie. Die eerste speelde niet en kon niet demonstreren dat hij van het niveau Xavi was en die tweede werd tien minuten voor tijd gewisseld. Op de hoogte van Iniesta kwam hij geen moment. Feyenoord speelde gelijk tegen Heracles en won daarmee een punt. Verlies was na de flitsende start in de eerste twee wedstrijden een terechte uitslag geweest. Feyenoord is dus weer terug bij af.

Ajax
Na afloop van de wedstrijd tegen VVV-Venlo vond trainer Frank de Boer dat er dure punten waren verspeeld. Terecht. Want als Ajax op bezoek gaan in de provincie horen ze drie punten mee naar huis te nemen. Dat verliep anders. Want Ajax dacht het even op halve kracht af te kunnen. Na afloop verklaarde Jan Vertonghen dat het hier niet om arrogantie ging maar om zelfvertrouwen. Volgens hem wisten de spelers precies wat er moest gebeuren. Right. Nadat Ajax in de eerste helft veel te slap van start ging deed het dat in de tweede helft ook. Men kwam met twee nul achter en kon de boel ternauwernood ombuigen naar een gelijkspel. Spelers die weten wat er moet gebeuren overkomt dat niet. Die gaan fel van start om pas te rusten als ze vier keer hebben gescoord. Ajax weet waar het staat. Er moet gewerkt worden. Anders werkt het niet en is het kampioenschap onbereikbaar.

PSV
Bij ADO Den Haag hadden ze er zin in. PSV kwam op bezoek en die waren allerminst op dreef. Kennelijk slaagde trainer Fred Rutten waar zijn collega bij Ajax niet slaagde. Motivatie en beleving. Want bij PSV vraten ze het gras op. Grote revelatie was de van FC Utrecht overgekomen Dries Mertens die de troepen aanvoerde. Een aardig doelpunt van Wijnaldum was te noteren en PSV won terecht met 0-3. Waarmee ze in één keer weer de kampioenskandidaat zijn die ze horen te zijn. Fred Rutten blijkt ondanks alles toch een winnaar.

Niet alles was de omgekeerde wereld. FC Twente blijft winnen en ligt zonder één punt verlies op koers. En RKC deed het als nieuwkomer alweer goed door met 2-0 van RODA JC te winnen. Die ploegen snappen dat zonder inzet niks lukt. Feyenoord en Ajax begrijpen dat nog niet. PSV wel. En roepen dat die kampioen worden is onzin. Want volgende week is de wereld weer omgekeerd.