Cursus fietsen stelen voor eerstejaars

24-08-2011 11:21

Omdat het, na het bereiken van je banklimiet, het meest irritante is wat je kan gebeuren: je fiets is gejat. Daarom geeft de Fietsersbond tijdens de introductiedagen van de Hogeschool Leiden de workshop Hoe steel ik een fiets?. Echte fietsendief ‘Henk’ zal tijdens de cursus laten zien welke fietsen makkelijk te stelen te zijn en wat je er aan kunt doen om jouw tweewieler beter te beveiligen.

Jaarlijks worden er namelijk meer dan 500.000 fietsen gestolen. Voornamelijk in de grote, boze, gevaarlijke studentensteden waar je niet langer een groen geschilderd Vinex-tuinhuisje hebt om je stalen ros te stallen. ‘Het slot dat in een dorp nog voldoet, is speelgoed voor de grotestadsdief,’ aldus Arien de Jong van de Fietsersbond. Onze tip: een slot duurder dan je gammele oma-fiets zelf is meestal geen overbodige luxe, als hij ‘s nachts buiten staat geparkeerd.

Ook waarschuwt De Jong tegen de aankoop van gestolen fietsen. Op het eerste oog lijkt zo’n junkie-aanbieding misschien goedkoop, maar als blijkt dat hij staat geregistreerd als een gejat exemplaar kan het je duur te komen staan met boetes tot wel vierhonderd euro. En je bent ‘m dan ook nog eens kwijt. Op www.fietsdiefstalregister.nl kun je checken of jouw aan te kopen fiets stolen proof is.

De workshop Hoe steel ik een fiets? voor eerstejaarsstudenten van de Hogeschool Leiden is op donderdag 25 aug. van 11:00 tot 16:00 aan de Zernikedreef 11 te Leiden.