Het nieuwe Academisch Jaar wordt moeilijk voor studenten

26-08-2011 13:29

Maandag opent de Radboud Universiteit als eerste universiteit het academisch jaar. Een Academisch Jaar waarin vooral studenten het moeilijk zullen gaan hebben. Door zaken als de langstudeerboete, het korter gebruiken van de OV-jaarkaart en het afschaffen van de basisbeurs voor masterstudenten wordt studeren minder leuk dan ooit tevoren.

Al deze maatregelen om het langstuderen te ontmoedigen leiden niet tot minder animo om te gaan studeren. Maar liefst 46.000 studenten hebben zich ingeschreven voor een universitaire studie, dat is een groei van 4,5 procent. Al die studenten moeten echter vooral geen leuke dingen doen tijdens de studie. Zowel de Landelijke Studentenvakbond als de LKvV (Landelijke Kamer van Verenigingen) waarschuwen voor de gevolgen van het beleid van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Zo zien beide organisaties dat het animo voor bestuursfuncties minder wordt.

Er gloort ook nog licht aan de horizon: Studentenorganisaties hebben samen een rechtszaak aangespannen tegen de langstudeerboete. Bovendien buigt de minister zich nog over een voorstel om studenten met een bestuursfunctie een jaar vrij te stellen van collegegeld, om zo de langstudeerboete te ontlopen. Het kan dus allemaal nog meevallen.