Sport

De voetbal-waanzin van de laatste dag

31-08-2011 13:57

Op een dag als vandaag is het topdrukte in elk zichzelf respecterend voetbalbedrijf. Vannacht om twaalf uur precies sluit de transferperiode dus dan is het zaak om de laatste speler binnen te halen. Of om de broodnodige cash alsnog op te strijken. Blinde paniek dus als het schaakspel tussen spelers, zaakwaarnemers, bestuurders en zelfs familie van de spelers zich met de zaken bemoeien. Gezeur vanuit het volk ook. Want die hebben natuurlijk ook een stem als het om hun belastinggeld gaat.

PSV
De Eindhovenaren hadden een flinke financiƫle injectie van de gemeente nodig om het hoofd boven water te houden. Dat alles omdat men een negatief eigen vermogen van een slordige twintig miljoen had. Dat hindert de ploeg in het geheel niet als het gaat om nieuwe aankopen. Zo halen ze op de laatste dag Tim Matavz van FC Groningen. Eerder versterkten Ruben Bentancourt, Kevin Strootman, Dries Mertens, Georginio Wijnaldum, Przemyslaw Tyton en Timothy Derijck de Brabantse trots. En hoewel de burger zeurt over wat er met hun belastinggeld gebeurt is het allemaal zo simpel. Als PSV wil presteren en hun begroting in stand wil houden dan is kapitaal nodig. En in het voetbal staat het kapitaal nu eenmaal in het veld.

Feyenoord
Die kregen op de allerlaatste dag nog een niet te weigeren bod op Leroy Fer. Veel fans haten de voetballer omdat hij kiest voor een andere club. FC Twente wordt de gelukkige en schuift vijf miljoen euro voor de speler. Beter kunnen ze het niet treffen in Rotterdam. Volgend seizoen mag hij transfervrij weg en dan krijgen ze niks meer voor hem. Ondertussen zijn ze in de havenstad hard op weg om een Zweedse spits binnen te halen. Tenminste als de familie van John Guidetti niks te mekkeren heeft. Want die stellen ineens torenhoge eisen. En natuurlijk moet Feyenoord geld hebben om de man te kunnen betalen, want daar verkijken ze zich nog weleens op. Otman Bakkal wordt in elk geval van PSV gehuurd.

FC Twente
Daar is de werkdruk op dit moment het grootst. Op dinsdag vertrok sterspeler Ruiz naar Engeland om daar met Fulham te onderhandelen. De clubs en de speler schijnen inmiddels rond te zijn. De voetballer vertrekt voor een bedrag van twaalf miljoen. Kwestie van keuren, details in de contracten regelen en de zaakwaarnemer met een bak geld naar huis sturen.

KNVB
In Zeist zitten de mensen klaar. Die hebben de clubs verzocht om alle papieren voor acht uur vanavond in te leveren zodat de boel op tijd bij de UEFA ligt. Pas dan zijn alle transfers rond en kan er niks meer mis gaan.

Blinde paniek en een hoop geregel dus. Zaakwaarnemers zitten klaar, besturen spelen schaak op meerdere borden, spelers halen het onderste uit de kan en dan gaat het op het allerlaatste moment nog mis. De op het laatste moment mislukte transfer van Dost naar Ajax was tijdens de winterstop van het vorige seizoen een triest dieptepunt. En waar dat toe leidt? Dat Ajax, PSV of FC Twente kampioen wordt. Niks nieuws onder de zon dus.