Modeverzamelaar: Dress up

01-09-2011 10:00


Hoeveel ze er exact heeft, weet ze zelf ook niet meer precies. Veel, in ieder geval. Minimaal een paar honderd. En alles hangt op kleur. “Ja, ik ben obsessief netjes. Bovendien is het anders onmogelijk om uit alle exemplaren net die ene jurk te vissen die ik een bepaalde dag aan wil. Ik weet uit mijn hoofd wel hoe mijn jurkencollectie er uit ziet, ja. Al zou een computersysteem inmiddels misschien best handig zijn.” Aan het woord is Rianne Meijer (30): designjournalist, chef van Mode.DeJaap én jurkenverzamelaar.


Leg jouw verzameling eens uit?
“Ik spaar jurken. Of eigenlijk spaar ik misschien gewoon kleren – zo heb ik ook ongeveer 75 paar schoenen, een stuk of 150 shirtjes en zo’n 30 broeken (terwijl ik eigenlijk amper broeken draag) – maar mijn jurkencollectie is het ergst.”
Waar/wanneer is het begonnen?
“Als kind weigerde ik pertinent om een jurk te dragen. Ik vond jurken stom, want daar kon je niet in buitenspelen. Tot ik op mijn twaalfde ineens perse een jurk wilde hebben voor het kerstfeest op school. De jurkencollectie zoals die nu is, is in de laatste paar jaar ontstaan. Een jurk is makkelijk, want je hoeft maar een kledingstuk uit de kast te trekken ‘s ochtends. Bovendien winkel ik veel online en dat is met jurken handiger dan met, bijvoorbeeld, een broek. De maat luistert iets minder nauw. Inmiddels hoort een jurk ook gewoon bij me: mensen vinden het maf als ik ineens een keer een broek aan heb.”
Hoeveel jurken heb jij in je bezit?
“Ongeveer 250 geloof ik. Tenminste, dat was het totaal bij de laatste telling. Sindsdien leek het me beter de stand verder maar gewoon niet meer bij te houden. In ieder geval gênant veel. Maar goed, ik gooi dan ook zelden kleren weg.”

Hoever ga jij om een jurk te bemachtigen?
“Ik heb in de rij gestaan voor de verkoop van de Sonia Rykiel-collectie bij de Hennes en Maurits. Dat vond ik zelf wel ernstig. Het was namelijk een redelijk hysterische bedoening, met vrouwen die elkaar onder de voet liepen en rücksichtslos wegduwden om maar bij de kleding te komen. Sommige dames vertrokken zelfs met complete rekken onder hun arm richting pashokjes. Dat gaat mij dan weer net iets te ver: het is uiteindelijk maar een jurk. Maar door in de rij bondgenootschap te sluiten met twee onbekende meisjes – een deal die erop neer kwam dat we alle outfits die we zagen in drie maten zouden proberen te bemachtigen om uiteindelijk te ruilen – vertrok ik uiteindelijk toch met een hele tas kleren. En de vaste overtuiging om NOOIT meer naar zo’n verkoop te gaan. Die H&M designer-collecties zijn sowieso een hoax: bijna alles hangt uiteindelijk in de uitverkooprekken. Toch lullig als je dan je leven hebt gewaagd voor een jurkje dat een maand later met 50% korting in het rek hangt.”
Wat geef jij maandelijks uit aan jurken?
“Niet zo heel veel, ik schat ongeveer 150 euro per maand. Soms koop ik er acht in een keer, soms een maand maar een of twee nieuwe exemplaren. Nul komt eigenlijk zelden voor. Ook erg.”
En wat geef je maximaal uit aan een jurk?
“Rond de 200 euro. Ik ben een beetje een schizofrene modeliefhebber: aan de ene kant koop ik heel graag (en veel) kleren, aan de andere kant vind ik dingen vaak zonde van mijn geld. Ik koop liever vijf tweedehandjes voor in totaal 100 euro dan een nieuw exemplaar voor hetzelfde bedrag.”

Wat is jouw favoriete jurk?
“Altijd de laatste die ik heb gekocht en nog niet gedragen. Momenteel is dat een gebroken wit met zilveren jurkje van de Hennes. Het ding is echt totaal onpraktisch – zo heeft ‘ie een decolleté tot aan je navel – en ik heb geen flauw idee wanneer ik hem in hemelsnaam aan moet. Maar goed, om naar te kijken is ‘ie ook leuk.
Wat zijn jou favoriete adresjes voor jurkenshopping?
“Ik koop vrij veel bij de H&M, zeker online. Verder gewoon het vaste rijtje: Mango en Zara (maar dan het liefst in Spanje waar de collecties groter zijn en de prijzen lager), Topshop. Wat betreft tweedehands winkels is Laura Dols altijd goed voor een feestje. En voor de dagelijkse jurken heb je ook nog de Noordermarkt, Negen Straatjes en Urban Outfitters, al moet ik voor die laatste wel naar Antwerpen.”
Is er nog een jurk waarvan jij denkt, deze MOET ik echt nog hebben?
“Ik wil graag een Viktor & Rolf. En een Jan Taminiau. En een Marc Jacobs. Die laatste kan ik nog wel betalen, maar voor de eerste twee zal ik toch eerst rijk moeten worden, helaas. Of ik moet de komende zes maanden alleen boterhammen met pindakaas eten. Dan kan het ook.”

Hoe combineer je je jurken ‘s winters?
“Met een panty, laarzen en een vest. Of gewoon met sneakers of hakken. Het is maar zelden zo koud dat ik echt geen jurk aan kan. Bovendien ben ik sowieso niet zo heel erg van de praktische kleren. Het is niet alsof ik de hele dag op het land moet werken: ik ben journalist en zit een groot deel van de dag achter mijn computer. Daar heb ik geen degelijke outfit voor nodig.”
Hoe zie jij je verzameling over 10 jaar?
“Ik vrees dat de verzameling dan in ieder geval niet meer in mijn kasten past. Ik heb nu een kledingkast van 3 x 3 meter en daar liggen momenteel alleen mijn zomerkleren in, de rest is in de opslag. Aangezien ik nooit iets weggooi – dat is ook niet zo nodig aangezien kleren niet verslijten als je ze maar af en toe draagt – vrees ik dat ik dan een nog veel grotere collectie heb. Of het moet overgaan, dat zou natuurlijk ook kunnen.”
Houdt het ergens op?
“Nee. Dat is de pest aan mode: er is elk jaar weer iets nieuws.”