ThePostOnline

Sapperdeflap, Kunduz blijkt militaire missie

07-09-2011 09:00

Volgens Jolande Sap zit minister van Defensie Hans Hillen in een lastige situatie. De minister heeft geblunderd volgens de GroenLinks-voorvrouw. Het is eerder omgekeerd: Jolandse Sap en GroenLinks zitten in een lastige situatie. Hillen is slechts eerlijk geweest. Komt bij: het merendeel van de politie-opleiders bestaat uit militairen. Eerst even de cijfers hierboven: Er zitten veertig politiemensen die het kader van de Afghaanse politie gaan opleiden en vijf juristen. De rest van de opleiding wordt verzorgd door 185 militairen.

Jawel, politieagenten die worden opgeleid door militairen. Dat doen we niet op de Politieacademie in Nederland. U ziet ook de vier F-16 in het rijtje van Defensie staan? Die worden dus níet ingezet om snelheidsovertredingen te registreren in Kunduz. Die worden wel ingezet om bermbommen op te sporen en omdat we sinds het Srebrenica-drama nu eenmaal het beste kunnen vertrouwen op eigen luchtsteun. Tellen we het geheel op komen we uit op 45 Nederlandse burgers en 500 militairen.

Torentjesoverleg
Minister-president Mark Rutte zei gisteren over Hillen dat interviews voor ‘print-media’ verkeerd uitgelegd kunnen worden. Sure, u denkt écht dat Hans Hillen een interview afgeeft aan Vrij Nederland en vervolgens niet de tekst autoriseert? Waarom zegt Hillen het dan toch? Wellicht om de geesten rijp te maken voor de verschrikkingen van de oorlog waarin Afghanistan door de immer doorvechtende Taliban verkeert.

Dat is dan ook de reden dat Sap niet ingaat op de inhoud van wat de minister zegt. Want Hillen heeft gelijk. Dat zij hem nu probeert weg te zetten als blunderende minister is flauw. Hillen blundert redelijk vaak –is de meest gebutste minister die het kabinet rijk is- maar nu deed hij dat even niet. Hij zei wat we allemaal allang weten: dit is een militaire missie en anders wordt het dat wel. Sap probeert haar eigen falen te maskeren. Dankzij haar Torentjesoverleg met Rutte zitten we nu in Kunduz namelijk.

Appeltjesgroene weiden
Kunduz is geen leuke stad omringd door appeltjesgroene weiden maar een plek waar gevochten wordt. Jolande Sap hád dat kunnen weten. Op het GroenLinks-congres in Utrecht begin dit jaar waar zij haar achterban moest overtuigen kondigde Mariko Peters aan samen met Sap op een fact finding-missie te gaan naar Kunduz. Een belofte die de twee Kamerleden niet gestand hebben gedaan, ze gingen namelijk niet. Hans Hillen staat echter dagelijks met zijn mensen in Kunduz in contact. Hij zegt dan ook met kennis van zaken in het VN-interview: “Het leven is hard en in Kunduz al helemaal.”.