Column: Fashion Roundup

08-09-2011 10:00

Het aanstaande begin van de herfst betekent drukte en roëring in modeland. De nieuwe collecties verschijnen in de winkels en dat betekent dat alle fashionlabels met man en macht proberen zoveel mogelijk aandacht voor hun nieuwe creaties te krijgen. Zo promoot Lanvin zijn nieuwste collectie met een heuse soundtrack, gaf Yohji Yamamoto – designer van Adidas’ Y3-lijn – een uitgebreid interview. Cesar Majorana verzamelde de belangrijkste modenieuwtjes en voorzag ze van commentaar.
youtube=http://www.youtube.com/watch?v=S3N8QZTsZic

Lanvin heeft de lachers op zijn hand
Zie hierboven het promotie filmpje van de FW12 collectie van Lanvin. De lacher van de laatste dagen dankzij de gekozen soundtrack (Pitbull – I Know You Want Me).Leuke opzet, leuke uitvoering (jammer dat de vrouwelijke modellen er meer plezier in lijken te hebben dan de heren) en verder blijft Lanvin zich gewoon richten op de markt die ze al hadden, maar lijkt deze video even een stap opzij te zetten van hun elitaire imago. Dat is leuk, voor een keertje dan.

Yamamoto stort zijn hart uit
Een heel goed interview met Yohji Yamamoto hier waarin hij zegt “people have started wasting fashion”. Iets om eens rustig door te lezen.  Het valt mij op hoe veel mensen altijd erg veel respect hebben voor Yamamoto’s werk terwijl ik bijna nooit mensen met zijn stukken zie. Die Y-3 lijn in samenwerking met Adidas blijft voor mijzelf een aanleiding geen Yamamoto te dragen.

Komakinoshop is aangekomen op Versie 8
Wat doe je als beginnend fashionstore om de aandacht te trekken van het grote publiek?  Komakino bedacht daarvoor een bijzonder ingenieus plan: zowel de winkel als de website veranderen jaarlijks van uiterlijk en locatie. De website, die  inmiddels toe is aan de 8ste versie, verkoopt onder andere kleding van Henrik Vibskov, een favoriet op het internet die voorheen lastig te krijgen was. Komakino is verbonden met de Berlijnse winkel Darklands die binnen de Duitse hoofdstad eveneens jaarlijks van plek verandert. Momenteel zijn we bij Versie 3 die op een lastig te vinden industrie terein staat. Darklands 3.0 is zeker aan te raden, eigenaar Campbell is een aardige man die veel weet over wat hij verkoopt, en zijn winkel ziet er –mits je hem kunt vinden- werkelijk onvergetelijk uit. Ook Darklands heeft een online store en daar is afgelopen week een nieuwe lading Carol Christian Poell, Ann Demeulemeester en Thimister binnen gekomen.

Damir Doma Silent is niet langer organisch
Het is een aantal mensen al opgevallen. De laatste garments van de Kroatische Damir Doma Silent dragen geen ‘organic’ labeltje meer. De Silent lijn viel bij veel mensen vooral in de smaak omdat hij van organische materialen was gemaakt. Ik geef Damir Doma hier het voordeel van de twijfel, mogelijk is dit ook economisch voor kopers een voordeel natuurlijk.

Raf Simons woont zoals hij ontwerpt
Raf Simons gooit al jarenlang hoge ogen als ontwerper achter Jil Sander. Zijn laatste show werd wereldwijd geroemd en als zijn beste collectie tot nu toe beschouwd. Bij wijze van hoge uitzondering liet Simons nu een fotograaf toe in zijn privédomein. En niet geheel verrassend: zijn huis sluit perfect aan bij zijn modecreaties.  “I used to approach fashion the way I would art. I wanted it to be conceptual, but it’s not like that. People don’t dig that deep into the brain of the designer when they buy a skirt at a shop.”