Column Mayra's Modellenleven (7): Money Talks

09-09-2011 14:00


Geld. Het schijnt niet zo chique te zijn om daar over te praten. Dan wel te schrijven. En toch wordt mij heel vaak gevraagd wat ik nou verdien als model. Ik ben de beroerdste niet. Ik wil dat best met jullie delen.

Grote-mensen-leven
Tijdens mijn studie leefde ik van het modellenwerk maar nu ik een grote-mensen-leven leid met grote-mensen-rekeningen red ik het niet met modellenwerk alleen. Voor de nieuwsgierige lezer: mijn inkomen verdien ik voor ongeveer de helft als model en voor de andere helft als journalist. Maar er is een verschil. Het modellendeel verdien ik met tien tot twintig werkdagen per jaar. Het journalistendeel verdien ik met de resterende dagen van het jaar. Nou ja, soms zit ik ook een beetje werkloos te doen op de bank. Dat heet lui, geloof ik.

Goed geld verdien je als model meestal niet met fotoshoots in magazines en modeshows. Voor een fashion editorial in een blad krijg je maximaal 300 euro. Soms zelfs helemaal niets. Je boterham beleg je met zogenaamd commercieel werk. Denk bij plussize modellen dan vooral aan winkelketens en postorderbedrijven. Dat is niet heel enerverend, nee. Maar voor 800 tot 1500 euro per dag trek je zonder mokken wel een gedateerd onflatteus outfitje aan, niet waar?

Flappen tappen
In het buitenland verdien je eigenlijk altijd ook meer dan in Nederland. Dus hoe meer buitenlandse klanten, hoe meer flappen je tapt. Er zijn klanten die meer dan 2000 euro per dag betalen voor een model. Zelf werk ik, door mijn maat, niet voor catalogi. Dat is weggelegd voor de maatjes 40/42. Wel werk ik, zij het ietwat onregelmatig, voor een Duits kledingmerk. En heb ik nog een Deense en Nederlandse klant die mij eens in de zoveel tijd weer boeken. Wat er verder nog aan boekingen voorbij komt, is altijd een verrassing.

Werk je fulltime als model dan kun je flink verdienen. Denk hierbij zeker aan 80.000 euro per jaar. Of meer. De jaarsalarissen van mijn Amerikaanse collega’s liggen nog vele malen hoger. Daar staat tegenover dat je langere periodes uit een koffer leeft, soms in drie verschillende tijdzones in een week zit en je sociale leven praktisch op moet geven. Het is maar waar je zin in hebt. En, het blijft een onzeker beroep. Zeker met de huidige populariteit van plussize modellen zijn er voor mij tien anderen die staan te trappelen om ‘mijn’ klanten binnen te halen. Dat ondervond ik na mijn best betaalde klus ooit. De tv-commercial waar ik in een eerdere column over schreef. Het leverde me een half jaarsalaris op. Helaas waren een paar van mijn vaste klanten niet zo gecharmeerd van de reclamespot die in zesentwintig Europese landen werd gebruikt. Ik vloog eruit. En zo vingen de verdiensten van de commercial het verlies van die klanten op.

Dan nog de kleine lettertjes, voordat u mij rijk rekent, alle genoemde bedragen zijn bruto. Van dit bedrag gaat ook nog 20 tot 25 procent commissie af voor de hardwerkende modellenagent. Tel daar een paar blauwe enveloppen bij op en je ziet de nullen vanzelf verdwijnen. Gelukkig maar dat ik een beetje leuk kan schrijven. Want zonder mijn pen eindig ik nog eens echt in de goot…

Mayra de Wilde is succesvol plussize model en freelance journalist voor titels als Grazia en Viva. Op Mode.DeJaap verhaalt ze elke twee weken over haar leven als model.