ThePostOnline

Directe democratie is broodnodig!

12-09-2011 13:00

De vaderlandse politici maken het wel erg bont de laatste tijd. Van een ‘appeltjesgroen’ meisje dat fout (maar niet ernstig!) was, via de eurocrisis die betaalt moet worden naar de regent in extrema Wolfsen, gesouffleerd door D66 en GroenLinks. De bevolking mort en schreeuwt om actie, maar krijgt de middelvinger. Dat mag dan vreemd lijken, toch is het logisch dat het merendeel van de politici zich niets aantrekken van het volk. Wie controleert hen immers? Wie roept hen tot de orde? Juist, de eigen gelederen! Nogal wiedes dat die hun eigen ‘kanjers’ graag in het zadel zien. Alle mooie woorden over controlerende raden en dergelijke ten spijt, zo werkt het helaas echt: Als men niet zelf opstapt, kan men, mits van de juiste partij, tot in lengte van dagen aanblijven.

Demonstreren helpt niet meer
Zoals het nu gaat blijft u nutteloos op een plein demonstreren, pittige stukjes schrijven of boos in menig talkshow verkondigen dat ‘Dit kabinet asociaal is’. Het helpt namelijk geen biet. Heren en dames politici doen, bij meerderheid, gewoon wat ze willen. Buiten de SP gaat men er nauwelijks tegenin. Men is o zo bang om bij de volgende verkiezingen afgerekend te worden. Want daar draait het immers om: “Hoe overleef ik vier jaar en verzeker ik me van nog een termijn?”. Kijk maar naar de huidige oppositie, zij hebben het begrijp tandeloze tijger een nieuwe lading gegeven.

Het is daarom tijd voor verandering. Tijd voor bindende referenda! Dat is de enige manier om politici daadwerkelijk te controleren, daadwerkelijk ter verantwoording te roepen en daadwerkelijk te komen tot een goede visie. Zo zijn politici verplicht om te luisteren naar het volk, verplicht rekening te houden met het volk in heikele kwesties. Denkt u zich eens in hoe anders bepaalde zaken waren aangepakt. Wat te denken van de betalingen aan de EU? De aanschaf van de JSF? Hervormingen in de gezondheidszorg? Waarschijnlijk waren deze kwestie anders afgelopen als u, het volk, de uiteindelijke stem had gehad.

Zwiters model
Invoering vraagt echter wel om een mentaliteitsverandering. Uitkomsten zullen hoe dan ook geaccepteerd moeten worden. Helaas zal dat nu juist het grootste struikelblok zijn. Het nemen van definitieve beslissingen hoort nu eenmaal niet bij Nederland. Men wil graag terugkomen op eerdere beslissingen, wil aanvullend onderzoek of wil nog eens erover debatteren terwijl dat helemaal niet nodig is. Het wordt louter als vertragende tactiek gebruikt. Bij een referendum is de beslissing bindend en definitief: “ja of nee”. Ik hoor u denken: “Wat als Geert Wilders….”. Tja, dat is nu eenmaal de consequentie van een democratie in optima forma. Bovendien, als een meerderheid van de bevolking iets wil, waarom is dat dan per definitie slecht? Of is het zo dat democratie slechts geldt voor een bepaald deel van de bevolking?

Conclusie: Met de invoering van een bindend referendum (naar Zwitsers model), voorkom je weliswaar geen regentesk of Oost-Indisch doof gedrag, maar als, betalende, burger heb je wel de mogelijkheid dit gedrag direct te corrigeren c.q. af te straffen. Je hoeft niet te wachten op verkiezingen met bijbehorende “We doen het voor jullie” retoriek, maar kunt direct orde op zaken stellen. Het is democratie in optima forma en een verademing ten opzichte van de huidige situatie vol met list en bedrog van 150 kamerleden plus een kabinet.

CC-foto: Dominic Alves

Jasper Mooren woont er werk in Zwitserland. Hij verbaast zich regelmatig over goede werking van het systeem. Zelfs bij heikele kwesties is de strijd weliswaar heftig, maar de uitkomst volledig geaccepteerd. Onmogelijk in Nederland