Humor

DEBAT! Mogen we al lachen om 11 september? En om de Islam?

13-09-2011 16:02

Ruim tien jaar zijn verstreken sinds 11 september 2001. De dag waarop alles veranderde behalve het kapsel van Beatrix. In deze dagen van reflectie, reconstructie en herdenking is het goed om nieuwe vragen te stellen en oude antwoorden ter discussie te stellen. Een van die vragen is: wanneer is er genoeg tijd over heen gegaan om grappen te mogen maken over de Twin Towers? Is tien jaar bijvoorbeeld genoeg om te stellen dat het laatste wat er door de jumpers van het WTC heen ging, hun eigen enkels waren? Of moeten we daar nog tien jaar mee wachten?

De grens is moeilijk te stellen. Dat moeten we met zijn allen doen. Het liefst in een veilige omgeving en met respect voor elkaars standpunten. Het internet lijkt me dan ook de ideale plek om het startsein voor dit debat te geven. Zou een luchtvaartmaatschappij een reclameslogan met een knipoog als “American Airlines – Brings you straight to your office” al mogen gebruiken?

Maagden
Een zo mogelijk nog pregnantere vraag is: mogen we al grappen maken over de islam? Of eigenlijk: durven we al grappen te maken over de islam en moslims. Tien jaar lang zijn bekende humoristen het onderwerp uit de weg gegaan en zij die dat niet deden hebben de consequenties aan den lijve ondervonden. De dood van Osama Bin Laden zorgde er in ieder geval voor dat wij ons af durfden te vragen of hij genoot van de tweeënzeventig it-specialisten die op hem stonden te wachten in de hemel.

Vrede zij met hem
Maar is het daarmee ook mogelijk om de draak te steken met de Koran, moslims in het algemeen en de profeet Mohammed in het bijzonder? Durven we hardop te zeggen dat Mohammed niet alleen profeet van alle moslims, maar ook beschermheilige van vereniging Martijn is? Of dat de profeet Mohammed, vrede zij met hem, biseksueel was omdat hij zowel geiten als kamelen hield? Durven wij hem de uitvinder van veilig vrijen te noemen omdat hij de geiten die schopten een merkteken gaf? Durven wij dat? Hardop? En met naam en toenaam? Of is tien jaar niet lang genoeg? U zegt het maar!