Leven

Meerderheid studenten gebruikt drugs voor betere tentamenprestaties

14-09-2011 20:03

Ronkend onderzoek alert: “Meer dan de helft van de studenten gebruikt een (genees)middel tijdens examenperiodes.” Alleen zijn de data, de gebruikte onderzoeksmethoden, de soort van statistiek en de resultaten van het peer-review niet bekend maar wat geeft het, geef toe dat het lekkere koppen geeft boven studentennieuwstopics, zo’n wetenschappelijk persbericht. Het gaat trouwens niet over u maar over Belgische studenten en het gaat niet alleen over drugs maar ook over “stimulerende middelen” als koffie, cola en Redbull.

Maar toch, studenten van tegenwoordig kunnen ook helemaal niks meer zelf. Bij het minste gevalletje van stress of verstoorde nachtrust (duh, studenten en nachtrust) wordt er naar de middelen gegrepen. Meestal zonder ernst want een joint in de morgen is een dag zonder zorgen maar het gaat ook wel eens verder dan dat.

Viereneenhalf procent van de ondervraagde studenten grijpt namelijk naar de Ritalin om de concentratie te verbeteren. Dat is niet handig want methylfenidaat is niet voor mietjes. De mogelijke bijwerkingen zijn namelijk: Zeer vaak (> 10%): slapeloosheid, nervositeit, hoofdpijn. Vaak (1-10%):nasofaryngitis, anorexia, verminderde eetlust, gewichtsverlies, vertraging van gewichtstoename en lengtegroei tijdens langdurig gebruik bij kinderen, agressie, agitatie, angst, depressie, emotionele labiliteit, abnormaal gedrag, duizeligheid, dyskinesie, psychomotorische hyperactiviteit, slaperigheid, veranderingen in bloeddruk en hartfrequentie, aritmie, hartkloppingen, tachycardie, hypertensie, maag-darmklachten, droge mond, hoesten, keelpijn, alopecia, uitslag, jeuk, urticaria, artralgie, koorts. Soms (0,1-1%): overgevoeligheidsreacties als angio-oedeem, anafylactische reacties en andere huidafwijkingen, psychotische stoornissen, zelfmoordgedrag, hallucinaties, verwardheid, tics, verergering van bestaande tics en het syndroom van Gilles de la Tourette, tremor, slaapstoornis, diplopie, wazig zien, pijn op de borst, dyspneu, obstipatie, stijging van leverenzymwaarden, spierpijn, hematurie. Zelden (0,01-0,1%): manie, libidostoornis, angina pectoris, verminderde visuele accommodatie, visusstoornis, hyperhidrose, gynaecomastie. Zeer zelden (< 0,01%): anemie, leukopenie, trombocytopenie, trombocytopenische purpura, suïcide, apathie, convulsies, choreoathetotische bewegingen, maligne antipsychoticasyndroom, hartstilstand, myocardinfarct, cerebrale arteriitis en/of occlusie, Raynaudfenomeen, hepatische coma, exfoliatieve dermatitis, erythema multiforme, spierkrampen, plotselinge cardiale dood, verhoogde alkalische fosfatase, verhoogde bilirubinewaarde. Verder is gemeld: pancytopenie, gevallen van misbruik en verslaving (vaker bij vormen met directe afgifte), cerebrovasculaire stoornissen (vasculitis, CVA), migraine, bradycardie, extrasystolen. En dan hebben we het nog niet eens over contra-indicaties als: Cardiovasculaire aandoeningen (ernstige hypertensie, hartfalen, arteriële occlusieve ziekte, potentieel levensbedreigende aritmieën, angina pectoris, hemodynamische significante congenitale hartziekte, cardiomyopathie, myocardinfarct en kanalopathie), tenzij hierover cardiaal advies van de kinderarts is verkregen. Hyperthyroïdie. Glaucoom. Feochromocytoom. (Anamnese van) anorexia , psychotische symptomen, ernstige depressie, suïcidale neigingen, manie, ernstige stemmingsstoornis, schizofrenie of psychopathische/borderline persoonlijkheidsstoornis. Cerebrovasculaire aandoeningen (aneurysma, vasculaire afwijkingen zoals vasculitis en beroerte). Voor Medikinet CR: an-aciditeit van de maag met pH > 5,5.

U ziet, die paar studenten die lekker slim denken te zijn door de Ritalin van broertjelief met ADHD te slikken voor een tentamen onderzoeksmethoden II of Geschiedenis van de Wijsbegeerte, konden wel eens tot de conclusie komen dat gratuit pillen slikken niet bestaat.

Wij raden dan ook gewoon alcohol aan vlak voor een tentamen. Veel alcohol, en weinig slaap. Dat is ook nog eens gezonder dan Ritalin.