Mode Icoon (13): Kate Moss

14-09-2011 14:00


Het haar in de war, een sigaret in de hand en een losvallend t-shirt. Hoewel dit niet direct klinkt als de omschrijving van een supermodel, is de vrouw die deze boho-chic look groot heeft gemaakt dat wel degelijk. Stijlicoon en topmodel Kate Moss (37) draait al 23 jaar mee aan de top van de modewereld en is na al die jaren nog steeds een inspiratie voor velen.


De ontdekking
Kate Moss werd op 16 januari 1974 geboren in Addiscombe – Engeland – en is de dochter van een barvrouw en een reisagent. Op de middelbare school was ze goed in sport, maar leren ging haar een stuk slechter af. Haar werkelijke talent werd in 1988 op luchthaven JFK in New York ontdekt door Sarah Doukas, de oprichter van Storm Model Management. Het duurde nog twee jaar voor de rest van de wereld de schoonheid van Kate Moss ook omarmde, maar sindsdien is ze niet meer weg te denken uit de mode-industrie.

De doorbraak
De doorbraak van dit jonge meisje veroorzaakte binnen deze industrie een revolutie. Tot die tijd waren supermodellen gezond uitziende vrouwen, met ronde vormen, zoals Cindy Crawford, Claudia Schiffer en Naomi Campbell. Kate Moss werd met haar androgyne uiterlijk het eerste anti-supermodel. Hiermee introduceerde ze de heroin chic beweging, die vooral in de jaren negentig immens populair was. Modellen werden magerder en zagen eruit alsof ze drugsverslaafd waren. Zwarte wallen en ingevallen lijven werden het nieuwe schoonheidsideaal.

De kritiek
Kate Moss werd wereldberoemd, maar kreeg tegelijkertijd veel kritiek te verduren. Zo werd ze er veelvuldig van beschuldigd anorexia te hebben en drugs te gebruiken. Zelf zegt ze hierover: “It was just the time. It was a swing from more buxom girls like Cindy Crawford and people were shocked to see what they called a ‘waif’. What can you say? How many times can you say ‘I’m not anorexic’?” Toen ze in September 2005 werd gefotografeerd terwijl ze coke snoof, had ontkennen geen zin. Na openbare excuses en een afkickperiode wist ze haar leven weer op te pakken en haar carrière nieuw leven in te blazen.

De copycats
Vooral de stijl van Kate Moss wordt door fashionista’s wereldwijd gekopieerd en geadoreerd. Eigenhandig heeft ze onder andere afgeknipte shorts, skinny jeans, Vivienne Westwood Pirate Boots en de Balenciaga handtas populair gemaakt. Naast supermodel en geroemd stijlicoon is Kate Moss ook ontwerper van kleding en handtassen en heeft ze vier eigen parfums. Er gaan geruchten dat de beste jaren van het model ondertussen achter de rug zijn, maar de nieuwe reclame voor de door haarzelf ontworpen lippenstift bewijst het tegendeel. Om met wijlen Alexander McQueen te spreken: “We love you, Kate.”