Modeblogger: Puck

16-09-2011 14:00



Modepaspoort
Naam: Puck Litaay
Blogt op: www.oneofpoints.com
Favoriete kledingstuk: sokken


Pointulisme
“Met de naam oneofpoints ben ik geïnspireerd door het pointulisme. Mode is een groot schilderij dat bestaat uit heel veel kleine puntjes, die allemaal het schilderij opbouwen. Elke puntje is een blog, of een magazine, of een belangrijk persoon. Het ene puntje is groter dan het andere, maar iedereen werkt mee aan het geheel, aan de mode.”


Draagbaar theater
“Eigenlijk wilde ik helemaal niet in de modewereld, maar in het theater. We hadden op school ook een theatergroep, maar daar was ik uitgezet, omdat ik te brutaal was. Nu heb ik toch gekozen voor mode, gelukkig maar. Met mode kun je je, meer dan met theater, uiten als individu. Ik zoek naar individualiteit, ik vind het heerlijk om de enige te zijn die er zo uitziet zoals ik eruit zie. Het belangrijkste in het leven is het zijn van een individu.”

“Dat theatrale zit er toch nog wel in. Mode is natuurlijk ook net theater, mode is ook een kunstvorm. Als je naar de catwalks kijkt, is die mode heel overdreven, maar totaal niet draagbaar, en dat is het leukste eraan. Iedereen wil het hebben, maar niemand zal het ooit dragen. Het is zo onbereikbaar. Kleding in de winkel is geen kunst, maar noodzaak, je moet toch wat om je lijf hebben. Mode op de catwalks gaat verder dan dat. Laatst keek ik een filmpje van de London Fashion Week en ik begon te huilen. Echt heel erg. Misschien was het de muziek die het ‘m deed, maar ik vond het gewoon zo mooi. Het was zo innovatief, zo anders.”


Spannende mannenmode
“Vooral mannenmode is erg aan het veranderen. Mannen worden nog steeds erg onderschat in de modewereld, terwijl mannenmode juist heel erg upcoming is. Er wordt veel meer geëxperimenteerd met kleuren en vormen dan voorheen. Het speelt heel erg met de grenzen die voor vrouwen allemaal al weg zijn, maar voor mannen nog bestaan. En dat is heel spannend.”

“Toch koop ik meer vrouwenkleding dan mannenkleding. Als ik er in pas met mijn mannenlichaam, trek ik het aan. Het moet dan wel flatteren, dus ik draag veel wijde shirts van Monki. Ik zal mezelf nooit in een vrouwenmaatje proberen te persen, waaraan je echt ziet dat het voor vrouwen bedoeld was. Dat is mijn grens. Hakken zou ik wel dragen, mannenhakken dan, hè. En alleen in Amsterdam, in Rotterdam hoef ik dat niet te proberen. Nederlanders zijn echt niet zo tolerant als ze zeggen dat ze zijn. In de zomer krijg ik door mensen op terrasjes blikken geworpen van ‘woooow, wat loopt daar’. Daarom wil ik weg uit Nederland. Zelfs als ik me ‘normaal’ kleed kijken mensen me aan.”


Gepest
“Op de middelbare school werd ik gepest, hoewel ik me daar helemaal nog niet extravagant kleedde, dat deed ik alleen thuis. Als ik bijvoorbeeld stoere legerlaarsjes had, deed ik ze echt niet aan naar school hoor. Ik was wel mezelf, maar qua kleding hield ik me heel erg in. Toen ik op de mode-opleiding kwam, kwam alles er in één keer uit. Ik wilde zo graag sommige dingen aan en toen kon dat ineens. Uiteindelijk ben ik er wel sterker uitgekomen. Ik was niet zo geweest als ik niet gepest was. Natuurlijk is het niet leuk, maar ik ben in een zekere zin wel blij dat het is gebeurd. Het eerste jaar lig je huilend in bed, het tweede jaar wordt het al minder, het derde jaar denk je ‘daar gaan we weer’, en het vierde jaar heb je gewoon schijt.”

“Op het moment ben ik helemaal gek van pruiken, dat heb ik van m’n nichtje. Ik vind het supertof als mensen pruiken dragen. Gewoon voor de lol. Je zet een pruik op en je bent heel iemand anders. Als ik bij mijn nichtje kom is het eerste wat ik doe een pruik opzetten. Dan zit ik daar in de woonkamer met een pruik op thee te drinken. Binnenkort krijg ik zelf een pruik, een turquoise die ik in bloempotkapsol ga knippen. Ik ga er niet zo mee over straat lopen hoor, maar voor een feestje of voor Fashion Week.”


Sokkenfetisj
“Naast pruiken, heb echt een ding voor sokken. Sokken zijn zo onderschat, maar zo superleuk. Ik vind het heerlijk om mijn broek op te rollen, en mijn sokken te laten zien. Zo van ‘kiekeboe!’. Zoals een vrouw haar decolleté kan laten zien, laat ik mijn sokken zien. Sokken worden nu ook steeds belangrijker in de mode. Daarom kan ik ook best wel boos worden als ik mensen op straat zie lopen met sportsokken. Met mijn stipjessokken van River Island ben ik het gelukkigst. Oh, ik kan nog wel uren doorpraten over sokken.”

“Uiteindelijk wil ik stylist worden. Ik doe nu al soms de styling van fotoshoots, maar ik wil groter. Wat Nicola Formichetti, de stylist van Lady Gaga, doet vind ik heel inspirerend. Hij creëert een heel persoon. Ik ben sowieso geöbsedeerd door Lady Gaga. Niet alleen zij, maar ook Grace Jones en Madonna. Waar waren we met zijn allen als zij er niet waren geweest? Zulke mensen kan ik echt waarderen. Iedereen die de maatschappij op de hak zet, daar hou ik van.”