Mode Icoon (14): Roberto Cavalli

21-09-2011 14:00


Bij high fashion denk je vooral aan geraffineerde kledingstukken, gemaakt van de mooiste en duurste stoffen en met een perfecte pasvorm. Bij de combinatie van willekeurige kledingstukken in dierenprint en leer, gouden accessoires en een zonnebankbruin gezicht met lichtgestifte lippen denk je eerder aan een hooggeblondeerde barvrouw met enorme borsten in de Haagse Schilderswijk. (Of aan Nel Veerkamp, natuurlijk.)


Kekke dierenprints
Zo blijkt maar weer; over smaak – en dus over mode – valt niet te twisten. In Zuid-Europa zijn kekke dierenprints met gouden details namelijk het summum van luxe. Eén man heeft zijn hele modehuis op deze stijl gebaseerd. Gooi alle ordinaire clichés op een hoop en je hebt een compleet overzicht van het werk van Roberto Cavalli (70). Over zijn succes bestaat geen twijfel, want zijn kleding wordt in vijftig landen over de hele wereld verkocht.

Roberto Cavalli staat, zoals zijn kleding doet vermoeden, bekend als fervent vrouwenliefhebber. Kate Moss en Gisele Bundchen zijn twee van zijn favoriete postermeisjes, maar ook Sharon Stone, Shakira, Jennifer Lopez en Christina Aguilera laten zich graag door hem aankleden. In 2007 ontwierp hij zelfs de tourpakjes voor de Spice Girls. Toch was het oorspronkelijk Brigitte Bardot die Cavalli in de internationale modewereld op de kaart zette.

Gebronsde modekoning
De Toscaanse Roberto Cavalli begon zijn carrière niet als ontwerper van kleding, maar als ontwerper van prints op textiel. Tijdens zijn studie aan de lokale kunstacademie vielen zijn bloemenprints al op bij grote Italiaanse kledingbedrijven. Hij bleef zijn printtechnieken verbeteren en besloot uiteindelijk om zelf ook kleding te gaan ontwerpen. Ondertussen zit de gebronsde koning van de dierenprint al ruim veertig jaar in het vak.

Zijn voorliefde voor het gebruik van dierenprints komt voort uit zijn liefde voor de natuur in het algemeen. Het begon met bloemen, maar later begon hij in te zien dat bijna ieder dier tot inspiratie kon dienen. God is zijn grote voorbeeld: “I copy the dress of an animal because I love to copy God. I think God is the most fantastic designer.” Over de top is bij Roberto Cavalli onmogelijk. En dus is die Haagse barvrouw stiekem gewoon een Italiaans stijlicoon.