Sport

Stadionverbod voor alle mannen

21-09-2011 15:57

Voetbal en mannen. Dat hoort samen te gaan maar gaat niet altijd samen. Niet zelden gedragen volwassen kerels zich als zijn het pubers tijdens een schoolreisje in Amsterdam. Zuipen, scheten laten, boeren, domme liedjes zingen in de trein en gedrag waar een vechthaan jaloers op zou zijn. Het schijnt bij voetbal te horen. Zoals ook rellen onlosmakelijk met die sport verbonden zijn. In Turkije heeft men daar een oplossing voor gevonden. Die legden alle mannen een verbod op om een voetbalwedstrijd te bezoeken. Het werd een feestje voor vrouwen.

Vonnis
De Turken doen niet lastig als het gaat om ongeregeldheden. Breken de heren fans de boel af dan wordt de volgende wedstrijd zonder publiek gespeeld. Maar omdat lege stadions in het voetbal als de spreekwoordelijke vaas zonder bloemen zijn besloot men daar wat aan te doen. Nadat het door omkopingsschandalen geplaagde Fenerbahçe een oefenwedstrijd tegen het Oekraïense Shakhtar Donetesk moest stilleggen omdat de mannen op de tribune elkaar de harses insloegen greep de Turkse bond origineel in. Het vonnis luidde twee wedstrijden zonder publiek. Terwijl de eerste partij inderdaad zonder toeschouwers werd afgewerkt kreeg er eentje een geniaal idee. Men besloot dat de tweede partij zonder mannen, maar met vrouwen en kinderen tot twaalf jaar mocht worden afgewerkt.

Het idee viel in de smaak. De spelersvrouwen riepen de Turkse dames op om toch vooral te komen. En die kwamen. Massaal. Een uitverkocht huis was het gevolg, terwijl teleurgestelde mannen die toch kwamen opdagen een resoluut neen kregen te horen. Het werd een wedstrijd met een gezelligheid die ongekend is in de geschiedenis van het voetbal. Met op de tribune een feestje. Eigenlijk zoals voetbal bedoeld is. Lachende mensen die hun helden fanatiek aanmoedigen. Zonder een spoor van agressie, testosteron, woede of andere ellende.

Leuk
Daar kan een boek over geschreven worden, maar dat hoeft niet. De foto’s spreken boekdelen. Ook het onderstaande filmpje is een lust voor oog en oor. Veel mocht het Fenerbahçe overigens niet baten. Het speelde met 1-1 gelijk. Maar leuk was het. En daar gaat het om. Een stadionverbod voor mannen lijkt noodzakelijk.

http://www.youtube.com/watch?v=ySentlMQlxw&feature=player_embedded