Sport

Ajax gestraft door schandalige fout

26-09-2011 16:01

Afgelopen weekend speelden Ajax en FC Twente tegen elkaar. En dat is altijd aardig omdat het gaat tussen de kampioen en de bekerhouder. De Amsterdammers hadden het betere van het spel en hadden daarom van de Tukkers moeten winnen. Dat gebeurde niet. Natuurlijk is dat allemaal de schuld van de scheidsrechter. Normaal gesproken is dat een te makkelijke conclusie, want een team hoort altijd zelf te scoren. Fouten van het arbitrale trio horen er gewoon bij. Toch hadden ze dit keer een punt in Amsterdam. Het was een schandalige fout. Een strafbare fout.

Afgekeurd
Ajax neemt een hoekschop als FC Twente verdediger Tiendalli bij de cornervlag staat. Grensrechter Langkamp staat daar op nog geen twee meter vandaan en controleert of alles goed gaat. Tot zover is er niks aan de hand. Tot de hoekschop genomen wordt en Vertonghen de bal in de touwen jaagt. De ArenA staat op de stoelen, de spelers vliegen elkaar om de nek en FC Twente weet dat de wedstrijd verloren is. Het is immers 2-0 en dat maken de Tukkers nooit meer goed. Tot grensrechter Langkamp zijn vlag omhoog steekt en scheidsrechter Vink op de buitenspelpositie van Vertonghen wijst. Het feestje is voorbij. De goal wordt afgekeurd.

De vraag dient zich aan hoe men zo blind kan zijn. Of beter: beseffen de heren arbiters wel dat ze met een serieus vak bezig zijn? De grensrechter stond seconden voor het doelpunt nog naast Tiendalli. Dat is dezelfde speler die het buitenspel voor Vertongen ophief. Toch steekt hij zijn vlag omhoog. Hij moest nota bene over diezelfde Tiendalli heen kijken om het vermeende buitenspel te constateren. Iets dergelijks geldt voor scheidsrechter Vink. Ook die keek naar de genomen corner. Woorden zeggen veel, onderstaande illustratie zegt nog meer.

Onkunde
Later verklaarde scheidsrechter Vink dat zijn grensrechter de hele nacht wakker had gelegen van de fout. En dat is het minste wat de man verdient. Die man moet worden uitgesloten van betaald voetbal. Die man nooit meer een wedstrijd vlaggen en moet de gevangenis in. Een beter bewijs voor grove nalatigheid bestaat niet. Ook scheidsrechter Vink verdient een straf, want ondanks dat hij afgaat op de aanwijzing van zijn assistent heeft hij de eindverantwoording. Laat hem de rest van het seizoen de jeugd fluiten. Pas als hij daarvoor geschikt is mag hij terug naar het hoogste niveau. Natuurlijk had Ajax de wedstrijd ook zonder die goal moeten winnen. Want kansen werden niet verzilverd. Maar het staat buiten kijf dat ze hadden gewonnen als de arbitrale leiding wist waar ze mee bezig waren en deden wat men moest doen. Opletten.