Cult

First world kwestie: wat is mode?

26-09-2011 10:00


Wat is er naast het cliché-onderwerp ‘weer’ nog een veelbesproken onderwerp? Klein lijstje met dingen die vaak voorbij komen: geld, baan, studie, school, geld, kleren, kleren, kleren en kleren!

‘Mode’ wordt vaak ten onrechte gebruikt als dagelijks gespreksonderwerp. Want zeg nou zelf, een groep meisjes die net leren lezen, die praten over ‘mode’. Daar zit toch helemaal niemand op te wachten? En wat IS mode eigenlijk?

In de Van Dale
Mode is voor iedereen anders. Het woord in haar ruimste zin klinkt chiquer dan ‘kledij’, maar velen weten het niet te onderscheiden. Wie een kijkje neemt in het glorieuze van Dale krijgt het volgende: tijdelijk, voorbijgaand gebruik in kleding. Lekker vaag, want daar houden we van!

Voor velen is mode synoniem met trendy: de dingen die op dat moment in zijn. Maar wie de modewereld een beetje kent, weet dat dat allemaal een beetje dubieus is. Want iets is ‘helemaal in’ als je het overal ziet omdat het in bijna alle kledingwinkels hangt. Maar stiekem wordt de koper voor de gek gehouden. Want wat je overal ziet, dat kun je overal krijgen. En wat je overal kunt krijgen, zie je overal. En vice versa, vice versa. Echt origineel ben je dus niet, als trouwe modevolger. Integendeel, wie zich door tijdschriften en kledingwinkels laat voorschrijven wat op dat moment mode is, heeft grote kans er uiteindelijk exact hetzelfde uit te zien als 90% van Nederland.

Kies je eigen weg
Wie een beetje modieus voor de dag wil komen, kiest dus beter zijn eigen weg. Neem risico’s, spot trends en vergeet vooral niet je (gezonde) verstand te gebruiken. Adopteer de trends die bij jou en je figuur passen en laat de hypes die je onvoordelige punten benadrukken – zo is de maxidress van afgelopen zomer lang niet voor iedereen geschikt. Idem voor de ultrakorte jeansshorts – in de winkel liggen.

En het belangrijkste: houd je hoofd erbij en durf je te onderscheiden van de rest. Alleen dan mag er over mode gesproken worden!