Sport

Doodschoppen volgens Frank de Boer

28-09-2011 15:56

“Soms moeten we slimmer zijn, zoals bij die openingstreffer van Cristiano Ronaldo. Van der Wiel is hem even kwijt. Dan moet je of de bal raken, of Ronaldo raken. Dan maar een gele kaart pakken”, aldus trainer Frank de Boer over het spel van Ajax gisteren in en tegen Madrid. En gelijk heeft hij. Alle acties van de overkoepelende voetbalbonden ten behoeve van Fair Play en andere nonsens kunnen daarmee overboord. Want als het resultaat geholpen is met het neerleggen van de tegenstander, dan moet die tegenstander worden aangepakt. Hoeft niet eens hard. Als hij maar ligt.

Kinderen
Natuurlijk verloor Ajax gisteren kansloos. Het lesje in effectiviteit dat Real aan de Amsterdammers gaf kunnen ze meenemen in hun bagage. Toch ging het beter dan de wedstrijd die ze vorig jaar speelden in Madrid. Kennelijk zijn de lessen van De Boer beter dan die van Jol, want toen werd Ajax volledig van de mat gespeeld. Dat was nu maar een beetje het geval. Ondertussen gaan er stemmen op dat Frank de Boer zijn uitlatingen helemaal niet had mogen doen. Want er kijken kinderen mee, en die moeten dit weekend weer voetballen. Die schoppen straks en masse hun tegenstander neer omdat De Boer zegt dat het moet.

Natuurlijk hebben de hoge heren in de sport een voorbeeldfunctie. Maar die vergeten ze maar al te makkelijk als het gaat om het grotere belang dat de club heet. Bovendien heeft de beste man gelijk. Want als de keuze een doorgebroken Ronaldo of een ouderwetse doodschop is, dan is die keuze makkelijk gemaakt. De doodschop dus. Werkt afschrikwekkend, de volgende keer denkt de speler wel twee keer na, een vrijwel zekere goal is voorkomen en met een gele kaart blijkt dat nog een koopje ook.

Doodschop
Uit een gedoseerde doodschop blijkt ook de intelligentie van een speler. En dat is nou net waar het Ajax aan ontbreekt. Het zijn de details die het hem doen in het voetbal. Tegen Real Madrid maakt zoiets weinig uit omdat het verschil in kwaliteit simpelweg te groot is. Maar in de Nederlandse competitie maakt een slimme schop al snel het verschil. En als dat net dat ene puntje meer oplevert dat de club het kampioenschap brengt moet die doodschop gewoon gegeven worden. De opvoeding van de jeugd is van later zorg. Hoewel. Als die snappen dat een doodschop winst oplevert, hoeven ze dat in een later stadium niet van een trainer te leren. Winnen is nog nooit zo makkelijk geweest.