Open brief: geachte Dolce & Gabbana

28-09-2011 14:00


Ja, geachte. Niet lieve, geen eens beste. Want meestal schrijven wij modemeisjes wereldwijd een brief naar mensen die we lief vinden, of de beste. Naar mensen met wie wij blij zijn. Maar nu zijn we boos.

Een aantal jaren geleden hadden we wel ‘lieve’ boven de brief geschreven, want toen vonden we jullie lief. Jullie brachten de lijn D&G uit, de goedkopere lijn van Dolce & Gabanna, maar nog steeds high fashion. Nog steeds onbetaalbaar voor de meeste modemeisjes, maar in ieder geval haalbaar. Lief, was dat. Nu D&G samengevoegd wordt met Dolce & Gabanna moeten we onze dromen aanpassen.

De droom om ooit een mooie jurk van jullie fantastische couture-lijn te bemachtigen moet plaatsmaken voor een andere droom: een rijke man aan de haak slaan. Vinden wij een beetje tegenstrijdig in deze tijd van vrouwelijke onafhankelijkheid, maar jullie laten ons geen keuze. Onze droom om een ahum-vierde-ahum D&G-horloge aan onze pols te hebben maakt plaats voor de droom om de loterij te winnen. Dat die kans nog kleiner is dan de kans dat mensen niet meer van Dolce & Gabanna houden weten jullie ook. Wij vinden het op zich, best wel, soort van, ongeveer, goed van jullie, dat jullie je meer willen richten op Dolce & Gabanna.

Maar om even de King of Pop te quoten, lijkt me toepasselijk bij the Kings of Fashion: ‘WHAT ABOUT US!’ Wij koesteren natuurlijk de stille hoop dat jullie D&G volledig opnemen in Dolce & Gabanna opnemen en dat al die mooie items op de markt blijven komen. Want waarom zouden jullie een lijn waar jullie 383 miljoen euro per jaar mee ophalen ineens stopzetten?

Wij kunnen alleen maar bedenken dat het is om ons te irriteren. Ons een loer te draaien. Zo van: na-na-na-na-naaaa er ligt een heerlijk stuk chocola op tafel, maar daar hebben we op getuft en is ‘ie niet meer te eten. Dus daarom, Dolce en Gabanna, deze brief om onze teleurstelling te laten blijken. In deze brief niets over jullie adembenemende modeshow tijdens Milaan Fashion Week, geen lovende woorden over jullie laatste collectie-extraordinaire die geïnspireerd is op de Italiaanse keuken en jullie krijgen al helemaal geen veren in de kont voor de uitzinnige shawls-show. Het enige wat jullie krijgen, is een traan op deze brief.

Hoogachtend,
Modemeisjes wereldwijd.