Elsevier: Utrecht, Groningen en Nijmegen zijn winning

29-09-2011 13:11

Weekblad Elsevier doet ieder jaar een onderzoek naar wat de beste universiteit is, zowel volgens hoogleraren en UHD-ers als volgens studenten. Volgens Elsevier beoordeelt de top van de Nederlandse wetenschap de Universiteit Utrecht als de beste universiteit. Studenten denken daar heel anders over.

De Radboud Universiteit in Nijmegen en de Rijks Universiteit Groningen zijn de populairste universiteiten onder studenten. Volgens de studenten zelf in ieder geval. Zij beoordeelden hun eigen opleidingen aan de hand van criteria als kwaliteit van onderwijs, voorzieningen, en de bereikbaarheid van docenten. Ook hogescholen werden onderzocht. InHolland kwam daar gek genoeg niet bovendrijven, wel de Hogeschool Zeeland, de Avans Hogeschool en de Hogeschool Zuyd.

Beide onderzoeken zeggen eigenlijk niets over de objectieve waarde van opleidingen, slechts over hoe danwel hoogleraren en UHD-ers, danwel studenten de opleidingen zelf zien.Voor meer neutrale informatie over de kwaliteit van universiteiten zijn er diverse internationale ranglijsten. Bijvoorbeeld de Academic Ranking of World Universities, de Leiden Ranking of The World University Rankings. Ooit komt er ook nog een ranglijst gemaakt door de EU, maar dat duurt nog even waarschijnlijk. Dat Nederland op die ranglijsten niet zo goed scoort, zullen we voor het gemak maar even vergeten. Voor studenten zijn er geen uitgebreide internationale ranglijsten, dus die moeten het voorlopig doen met de Keuzegids Hoger Onderwijs. Ook leuk.