Sport

Dag van de boze trainers

03-10-2011 16:02

Het was afgelopen weekend geen onverdeeld genoegen als we het hebben over de topclubs van Nederland. Ajax ging met 0-1 onderuit in het noordelijke Groningen. FC Twente leverde een draak van een wedstrijd af tegen Excelsior en mocht blij zijn met een gelijkspel. PSV deed wat een echte topclub moet doen en won ternauwernood een slechte wedstrijd tegen NEC. En als we Feyenoord nog onder de betere clubs in Nederland willen rekenen dan leverden die helemaal totale bagger af. Een mooie dag voor de trainers dus.

Motivatie
Het was een trieste constatering van trainer De Boer na afloop van de partij tegen Groningen. Die stelde vast dat zijn jongens pas enige inzet toonden toen Gregory van der Wiel na zijn tweede gele kaart van het veld werd gezonden. Dat is een rare constatering. Want FC Groningen uit is voor elke ploeg levensgevaarlijk. De mannen uit het Noorden vreten desnoods het gras op om van een topploeg te winnen. Zoals gisteren gebeurde. Het is naïef om te denken dat daar makkelijk een punt wordt gehaald. Kennelijk lukte het De Boer niet om zijn jongens te motiveren. Of hij ging er heel ouderwets vanuit dat de spelers als vanzelf gemotiveerd zouden zijn.

Ook Co Adriaanse had het zwaar op de bank. Die verweet zijn FC Twente achteraf een gebrek aan scherpte. Dat lijkt logisch als het nietige Excelsior op bezoek komt, maar dat is het niet. De ploeg uit het Rotterdamse Kralingen verbaasde immers al eerder tegen grote clubs. De Tukkers kwamen op voorsprong maar keken door dom verdedigen vlak voor tijd tegen een achterstand aan. Met geluk sleepten ze een punt uit het vuur. Adriaanse mag dus aan de bak met een paar lessen in de geest van als je niet voor honderd procent gaat kun je van iedereen verliezen.

Vaderlijk
Fred Rutten speelde namens PSV de vaderlijke kaart. Die troostte zijn voetballers na de draak van een wedstrijd met de woorden dat het allemaal aan de vermoeidheid lag na het Europese voetbal van afgelopen donderdag. Een fraai staaltje psychologie. Want ook Rutten weet als geen ander dat je tegen de kleine ploegen kampioen wordt. En als na een wedstrijd waarin heel Eindhoven onder de maat presteerde gewoon met twee doelpunten verschil gewonnen wordt is er niks aan de hand. Dan rijden ze straks in de lichtstad gewoon de platte kar naar buiten om het kampioenschap te vieren.

Het was Ronald Koeman die vorige week de vader uithing nadat zijn jongens van AZ hadden verloren. Hij was ondanks dat trots op zijn jongens. Dat had hij beter niet kunnen melden. De ventjes van Feyenoord voelden zich bijna kampioen toen het matige ADO Den Haag op bezoek kwam. Die kregen het deksel op de neus in een wedstrijd die meer aan een aflevering van Banana Split deed denken dan aan een spel met de bal. Het dikke verlies was meer dan terecht.

Vandaag staan de trainers dus boos voor de groep. Een beetje klagen over de resultaten, veel zeiken over de inzet en eindeloos met het bord in de weer om toch vooral te laten zien hoe het voetbal in elkaar steekt. Dat helpt twee weken. En dan begint het gelazer weer van voor af aan.