Cult

Tentoonstelling: Mode hartje Kunst

03-10-2011 14:00


De tentoonstelling Mode hartje Kunst: een affaire; die nog t/m 8 januari 2012 te zien is in het Gemeentemuseum van Den Haag is gebaseerd op inspiratie. De inspiratie die ontwerpers zijn voor kunst, maar ook de inspiratie die kunst vormt voor de ontwerpers. Met dit onderwerp duik je opeens maar al te graag de geschiedenisboeken in.

Centraal in de tentoonstelling staan wij, de vrouwen. De vrouwen die in die tijd andere ontwerpen droegen dan de rest (die dat als ongeëmancipeerde, makke lammetjes nog niet durfden) waren vaak de eigenzinnige en kunstzinnige vrouwen die rond 1900 al een flinke mening hadden ontwikkeld. Hun smaak en uitingen waren een statement van moderne en maatschappelijke opvattingen. Way to go girls!

Mode meets kunst
De tentoonstelling is opgedeeld in aparte ruimtes en kamertjes waar de stukken worden geshowd met uitgebreide informatie. De kamer waarin je entrance maakt is vooral informatief, met lappen informatie aan de muur en tv’tjes die films van ontwerpers en shows laten zien. De lust voor het oog start in de volgende kamer, waar Yves Saint Laurent is gecombineerd met de beeldende kunst van Piet Mondriaan. Begin jaren zestig startten Yves Saint Laurent en (zaken)partner  Pierre Bergé een collectie met het werk van o.a Mondriaan, Picasso en Matisse die in kleding werden geïntegreerd. Deze combinatie van topontwerpers met topkunstenaars is gelijk een van de kopstukken van de tentoonstelling.

Modemeesters
Yves Saint Laurent is nog maar één van de weinige lovely ontwerpers die we tegenkomen als we verder schuifelen over de mooie houten vloeren. In de volgende kamers zien we o.a de creaties van Vivienne Westwood, die vooral opviel met haar rebelse ontwerpen in de jaren zeventig. Westwoord wordt gevolgd door Riccardo Tisci, die zijn ontwerpen voor Givenchy baseerde op het ietwat treurige leven van Frida Kahlo, een Mexicaanse surrealistische kunstschilder die in haar jeugd een busongeluk kreeg waardoor haar lichaam door een metalen buis werd doorboord en ze haar ruggengraat brak. Tisci’s hoofdlijnen voor de collectie waren door haar bewogen leven gebaseerd op religie, sensualiteit en de menselijke anatomie.

Dior (toen nog ontworpen door John Galliano voordat hij een béétje de fout in ging) baseerde de zomercollectie van 2008 op schilder Gustav Klimt. Flink aanwezig zijn de drukke geometrische patronen in combinatie met gouden vlakken en felle kleuren. Een persoonlijk grote verrassing wacht een kamer later, waar het wereldbekende schilderij ‘’Campbell’s Soup Cans’’ van Andy Warhol is verwerkt in een jurkje, dat veilig and wel in een glazen lijst hangt.

Mode-lievelingetje Chanel stelt natuurlijk alles behalve teleur. Gabrielle ‘Coco’ wordt omschreven als de personificatie van de jonge en moderne vrouw. Ze wilde de vrouw maximale bewegingsvrijheid bieden, en liet zich anderzijds inspireren door art deco en abstracte, grafische vormgeving. Het resultaat mag er zeker weten. Très chic.

Uiteindelijk eindig je in een ruimte waar veel wit en minimalistische printjes de hoofdmoot vormen. Verschillende kunstenaars hebben een piece of fame, waaronder César Domela en Yoshiki Hishinuma.

Buiten de outstunning plaatjes die we nu hebben laten zien zijn er nog veel meer mooie dingen te zien, so move your ass naar Den Haag en ga genieten!