Sport

De kneuterigheid van Frank de Boer

05-10-2011 16:00

Heel goed gaat het nog niet bij Ajax. Van de laatste zes wedstrijden werd er maar eentje gewonnen en dat is niet best voor de Amsterdamse trots. Met Theo Janssen die de nieuwe held moest worden wil het ook nog niet lukken. Volgens Johan Cruijff is er allemaal niks aan de hand. De problemen rond Janssen zijn simpel op te lossen door er een mannetje achter te zetten. Zo werkt dat. En de slechte resultaten worden veroorzaakt door het slechte beleid in het verleden. De Verlosser en zijn mannen zijn immers nog maar een maand bezig. En met Marco van Basten die straks technisch directeur wordt begint de lente pas echt. Maar het is trainer Frank de Boer die de nieuwe Amsterdamse gezelligheid nieuwe inhoud geeft.

Bondsridder
Vandaag de dag kunnen de mensen geen site bezoeken of Frank de Boer toont zijn gezicht. Natuurlijk kreeg de beste man een onderscheiding van de KNVB en mag hij zich bondsridder noemen. Dat alles omdat hij meer dan honderd interlands speelde. Maar het zit hem toch vooral in de Oud Hollandse kneuterigheid van de beste man. Zo heeft hij het prima naar zijn zin in ons knusse landje. Zijn vrouw runt een winkeltje en de kinderen gaan fijn naar school. ‘s Avonds komt Frank de Boer thuis en drinkt hij een kopje thee met de familie. Kinderen op schoot, beetje vertellen over de werkdag en daarna fijn met zijn allen aan de spruitjes. De volgende morgen brengt De Boer de kleintjes naar school en gaat met zijn pakje brood met appeltje naar zijn werk.

Het mag dan ook geen enkele verbazing wekken dat Frank de Boer verklaarde altijd in Nederland te willen blijven. Sterker, hij wil de komende tien jaar bij Ajax trainen. Zelfs een aanbod van Barcelona zou hij naast zich neerleggen. En daar draait Frank de Boer door. Want wie wil er nou niet de voorman van de groten der aarde zijn? Volle stadions, een jaarsalaris om van te dromen, werken met Messi en Puyol, elke week in een stadion waar honderdduizend mensen hun handen kapot klappen en jaarlijks hoge ogen gooien in de Champions League. Altijd mooi weer, een fraai huis in de heuvels nabij de Catalaanse hoofdstad en nog een zwembad in de tuin ook.

Gezelligheid
Voor Frank de Boer telt dat allemaal niet. Die zit goed in Amsterdam, waar grote namen uit het voetbal straks alles winnen wat er te winnen valt. Helaas voor De Boer gebeurt dat niet. Daar is Nederland te klein en Europa te groot voor. Misschien dat Ajax incidenteel een prijs pakt. Meer niet. In elk geval is het dan wel gezellig. En dat is het veel te weinig in het voetbal.