ThePostOnline

Achter de PVV (11): Op de bres voor de homo’s

07-10-2011 09:00

Moslims kijken anders tegen de wereld aan als wij. Ten minste een hele hoop moslims, nogmaals, ik zit nou te generaliseren maar er zijn er heus wel die dat niet hebben, maar in het algemeen. (…) Ik denk dat het dus langzaam maar zeker gaat escaleren, en als je de pers een beetje volgt dan zie je het al die kant op gaan. Homo’s worden al aangevallen in de steden door Marokkanen, hoofdzakelijk Marokkanen. Weggepest. Autochtonen weggepest uit eigen huizen door Marokkanen, vaak. En uh, ik vind dat daar heel erg van weggekeken wordt. Het wordt altijd maar gezegd dat dat eenlingen zijn… maar ik denk dat alles terug te voeren is op de ideologie islam. (…)
(Interviewer: ‘En ziet u daar zelf ook voorbeelden van in uw eigen omgeving?’)
Nee, maar ja, als ik op GroenLinks stem… hoef ik ook niet in een bos te wonen he? Dat hoor je heel vaak: ‘je hebt er zelf helemaal niks mee te maken, met allochtonen’, zeggen ze dan, ‘heb je er last van?’ Ja, dan mag je dus kennelijk dat niet vinden. Nee ik heb er zelf in mijn persoonlijke leven nog weinig last van, maar omdat er… ik zie wel wat er om mij heen gebeurt en daar sluit ik mijn ogen niet voor. (Interview 28)

Strijders voor de homo’s
De uitspraken van de vijftigjarige bibliothecaris zouden wel eens representatief kunnen zijn voor die van veel heteroseksuele PVV-stemmers. Ze zijn geen homo, rapporteren niets over hun homoseksuele vriendenkring, zwijgen over eventuele homoseksuele kinderen en hebben ook nog nooit anti-homogeweld meegemaakt. Maar ze ‘weten’ uit de media dat allochtonen verantwoordelijk zijn voor anti-homogeweld en dat keuren ze af. De multiculturele samenleving vormt volgens hen een bedreiging voor de Nederlandse tolerantie.

De PVV komt net als haar achterban op voor homo’s, zo lijkt het. Deze week stelde PVV-Kamerlid Joram van Klaveren Kamervragen over een Haags homostel dat na aanhoudende pesterijen van allochtone jongeren was verhuisd. PVV-Raadslid Paul ter Linden eiste het aftreden van burgemeester Van Aartsen nadat hij het complex genoemd zou hebben waarnaar het homostel is verhuisd. Toen niemand die eis volgde, gebruikte de PVV allerlei krachttermen om dit af te keuren.

Marokkanen en gereformeerden
Maar de PVV zwijgt in alle talen over de homoseksuele docent die vorige week werd ontslagen door een gereformeerde school. Als de PVV zoveel belang hecht aan de goede behandeling van homo’s, hadden Kamervragen niet misstaan. Het heeft in dit geval voor de PVV geen zin ten strijde te trekken voor de homo’s, want gereformeerden zijn geen Marokkanen, moslims of buitenlanders. PVV-stemmers zullen soms gereformeerd zijn, en dan komt de strategie ter bescherming van de homo’s slecht uit. Want gereformeerden moeten ook weinig hebben van homo’s.

En zo kan het dat de PVV relatief veel homoseksuele stemmers heeft, maar ook de meest homofobe achterban. Homo’s vormen soms opeens een goed onderwerp voor de PVV, als dit onderwerp gebruikt kan worden om kritiek te leveren op de multiculturele samenleving. Dat spreekt de gehele achterban aan. Maar allerlei andere vormen van homodiscriminatie liggen wellicht gevoeliger bij sommige PVV-stemmers, en dan knijpt de PVV graag een oogje dicht. Wat zouden de homoseksuele PVV-stemmers daarvan denken?

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie en bereidt een boek voor over de achterban van de PVV. Voor deze blogs maakt hij als inspiratiebron gebruik van interviews met PVV-stemmers, die zijn afgenomen door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.