Paris Fashion Week: Lente / Zomer 2012

11-10-2011 10:00

Nude zet ook dit jaar de toon. De kleur van kipfilet maar dan op textiel; we zien het al een paar jaar op fashionshows voorbijkomen. Voor DeJaap vergelijkt Nisse de opper Nude-bevelhebber Chloé met drie andere ontwerpers.


Dikke vriendjes: Pastel & Nude van Chloé en Chanel
Lieflijke tinten zijn we gewend van Chloé. Jaar in, jaar uit sturen de designers (het merk wisselt nogal van ontwerper) het bekende handelsmerk de catwalk op: huidkleurig. Maar niet op de Hema-vleeskleurige-string-tour. Nude is zo ver doorgevoerd in het concept van Chloé dat zelfs de parfumlijn ‘nude’ ruikt én oogt met zijn huidkleurige flesjes.

Wat mij is opgevallen aan de SS11 collecties van Chanel en Chloé is dat ze allebei kiezen voor hele zoete kleuren, gecombineerd met metaal schoeisel. Hierin zit wel een nuance: Chloé kiest meer voor nude, Chanel kiest voor ijskoude accenten en garconne coupes (volgesmeerd met gel). Ondanks de verschillen in stofkeuze en vorm, is het duidelijk dat zomer 2012 verdacht romantisch wordt.

Komt in de buurt, maar is het net niet: Thierry Mugler
Een kwestie van stealing your thunder: dat is wat Gaga – met bugsbunny < gebit deze keer –  deed toen ze een catwalk chanson ten gehore bracht. In de media en op blogs is de Mugler collectie ondergeschikt aan haar optreden. En dat terwijl het een mooie collectie is, zonde dus. De collectie heeft zeker wat nude invloeden, maar laat het zoetsappige voor wat het is. In combinatie met gevulde schouders, metallic/gele lipstick en gelly wenkbrauwen valt het concept ‘huidkleurig’ net in een andere hoek. Minder bubblegum is het.

De onbetwistbare tegenligger: Haider Ackermann
Ben je die kipfilet teint zat dan is er altijd nog de fijne tegenligger Haider Ackermann. Er is in zijn vertaling van zomer 2012 geen enkel spoor van pastel of zoetigheid te bekennen. Zijn modellen marcheren in hoogglans het podium op want alles aan deze collectie glimt, doorschijnt en drapeert sierlijk. In metallic. (De stofkeuze doet me denken aan die metallic Overzeas broeken uit mijn tienertijd).

Haider Ackermann maakt het even duidelijk, ook al is nude in 2012 een inspiratiebron voor vele ontwerpers, we hoeven ons hier niet op blind te staren. Afgezien van het feit dat al deze ontwerpen beeldschoon zijn; drie jaar kipfilet is een beetje ‘mwoah’.

Een round of applause voor Ackermann!