Kamervragen! Actieplan moet huisvestingsproblemen lokaal oplossen

12-10-2011 11:00

Ruim 30.000 studenten zouden noodgedwongen thuis moeten blijven zitten, door de krapte op de markt voor studentenkamers, zo konden we in september nog lezen. SP-kamerlid Jasper van Dijk liet weten Kamervragen te stellen en die zijn nu beantwoord. (Ja, nouja; afgelopen maandag zijn de antwoorden binnengekomen dat is dus een maandje: kan best!) Volgens minister Donner gaat het allereerst om voorlopige cijfers (Daarom heet het rapport ook ‘inventarisatie’ Van Dijk!) Om die reden wordt er nu gewerkt aan een monitor, dat is socio-politieke taal voor dat het nog allemaal heel lang gaat duren. Nog ‘dit najaar’ kunnen daarvan wel de eerste resultaten verwacht worden, maar daarna moet er natuurlijk nog op ‘lokaal niveau beter ingespeeld worden’ op de vraag naar woonruimte.

Lokaal niveau
Minister Donner benadrukt dat de invulling van het verruimen van het woningaanbod op lokaal niveau moet plaatsvinden. Hiertoe wordt gewerkt aan een actieplan om de het tekort aan kamers -met een insteek op lokaal niveau- op te lossen.

Donner probeert ook de bezorgdheid van Van Dijk inzake Delft en Leiden weg te nemen: ook deze steden zullen worden meegenomen in het actieplan. We wachten dus allereerst de resultaten van de monitor af, dit is uiteraard een doorlopend proces anders was het geen monitor, en daarna moeten we afwachten wat het actieplan in gaat houden. U voelt vast wel een beetje aan dat de tekorten niet van vandaag-op-morgen zullen worden aangepakt.