Column: Korte broeken & Co

13-10-2011 10:00


De korte broek, zo is mij immer geleerd, is voor in de zomer. Voor de dagen dat het zo warm is, dat het bijna niet meer is uit te houden in de grote stad. Voor de dagen dat het warm, heet is. Misschien voor een willekeurig gek festivalletje. Maar daar blijft het dan ook bij. De spijkershort is verder verboden.

Maar duidelijk is dat nog niet. De blaadjes vallen eindelijk van de bomen. De dagen dat we tussen de opbloeiende paddestoelen aan het strand zaten zijn voorbij. Het is herfst. Winter. Bijna. Het is koud, het regent, het is tijd om de zomerkleren op te bergen en de wintertruien tussen de mottenballen vandaan te toveren. Al lijkt niet iedereen dat te begrijpen. De zonnebril, daar ben ik het mee eens. Die kan ten allen tijden gedragen worden. Deze heeft immers een functie. De ogen beschermen tegen de zon en, belangrijker, tegen het de ogen dichtknijpen en dus tegen rimpels bij de ogen, zo heb ik mij laten vertellen. Hempjes mogen ook nog, mits gedragen onder een hip vest of colbert. Maar de korte broek? Die moet met afschaffen tot de volgende editie van Lowlands.

Alstublieft, zeg. Die korte broek. En dan met een panty eronder. Wat er precies mis mee is kan ik niet aanstippen, misschien kunt u daar mee helpen. Maar het is afgrijselijk. Als geflambeerde rozijnen, of kiwi’s met bedorven melk. Vooral in combinatie met het veel voorkomende houthakkers blousje. Nee dank je. Het is koud. Dan hoort er geen korte broek gedragen te worden. Niet die korte spijkerbroek die slechts enkelen op deze wereld gegund is. Nee, in de winter hoort met gewoon winterkleren te dragen. Een lange broek. Of een wollen maillot met daarover een mooi rokje of jurkje. Maar geen korte broek. Hét zomerfestivalattribuut. Alsof we nog steeds op Lowlands zitten, maar dan klagen dat het koud is. Nee. Alles is beter dan die korte broek.*

*Uitgezonderd Uggs uiteraard.

Beeld: Urban Outfitters