Kijkbuiskansen: documentaire donderdag, Hans Teeuwen, Jort Kelder en de tafelheer is Felix Rottenberg

13-10-2011 18:00

Profiel: Hans Teeuwen, 21:00 uur, Ned 3 – Hans Teeuwen behoeft geen introductie. Voor een complete generatie is hij de nieuwe Freek de Jonge maar dan wél leuk en zonder morele vingertjes of betrokken boodschap. Hij is zo populair dat hij moeiteloos drie keer de Heineken Music Hall vol krijgt en daardoor volgens Freek de Jonge het predicaat “zakkenvuller” verdient (Freek de Jonge heeft zijn hele leven alle voorstellingen gratis gegeven, ziet u). Maar nu schijnt het zo te zijn dat Hans Teeuwen ook nog mens is, met een dagelijks leven en zelfs gevoel. Gekkigheid. In profiel kunt u zien of dat echt zo is.

Hoe heurt het eigenlijk, 21:30 uur, Ned 1 – Jort Kelder is weer terug. Ditmaal toont hij het verschil tussen “oud geld” en “nieuw geld”. U weet wel: de ene groep heeft wel smaak, en de andere groep niet. Bij-mensen-binnenkijk-tv kortom, altijd leuk.

Holland Doc: Een aanzienlijke reserve aan beschaving, 22:55, Ned 2 – Felix Rottenberg, bekend van DWDD, is een beschaafd man die van de multiculturele samenleving houdt. Die vindt hij zo mooi en geslaagd dat hij via de televisie de boel bij elkaar gaat houden en u gaat laten zien waarom deze samenleving zo mooi is. U heeft wellicht niet zoveel beschaving als Rottenberg maar dat geeft niks: ook u bent te verheffen.

Online: documentaire donderdag over ongelijk

Veel mensen vinden dat alleen anderen ongelijk hebben. Zo vinden conservatieve Amerikanen niet alleen dat links oneigenlijk heeft, maar dat ze ook nog eens dat zij oneerlijk worden behandeld. Right America – Feeling Wronged is een docu die zulke Amerikanen volgt net voor de verkiezing van Obama.

Wetenschappers twijfelen als zij goed in hun vak zijn aan hun gelijk. De laatste jaren ligt de wetenschap onder vuur van leken. Science Under Attack verkent de kritiek op de wetenschap en bespreekt hoe wetenschappers het vertrouwen in hun gelijk weer terug kunnen winnen.

Je gelijk willen halen leidt tot conflict. Nergens voor nodig vindt de Indiaanse geestelijk leider Jiddu Krishnamurti. The Teachings of Jiddu Krishnamurti duikt in de wereld van deze man die vond dat politieke en ideologische ideeën alleen maar slechte dingen brengen.

Vers: South Park S15E09. Suburgatory S01E03. Modern Family S03E05. Harry’s Law S02E04. The Middle S03E05.

The Daily Show en The Colbert Report zijn een weekje weg.