ThePostOnline

Achter de PVV (12): Eén met de Tokkies

14-10-2011 09:00

Wat natuurlijk wel jammer is dat ze zeggen van: ‘het zijn heel veel laagopgeleiden…’ dat zal ook wel zo zijn, maar dat betekent niet dat ik er dan nog niet op mag stemmen. Want bij Filosofie zitten allemaal van die linkse rakkers. Een gast zegt altijd: ‘ik vind dat jij als hoogopgeleide niet op de PVV mag stemmen’. Het is natuurlijk waar dat heel veel Tokkies op de PVV stemmen. Maar ja, je kan natuurlijk ook zeggen: ‘het zijn natuurlijk ook mensen, hè?’ Anders zet je die weer weg. (…) Neem een vuilnisman: ik wil zeggen, die rijdt dan door die straat en die ziet al die schotels bijvoorbeeld. (…) Het is omdat de PVV die mensen wil helpen. Omdat zij het anders willen doen dan de huidige partijen. Die mensen willen ook graag zien dat hun situatie verbeterd wordt, hè? Dus de wat armere mensen. Als je dat mag noemen zo. Die zijn het met de huidige partijen niet eens, dus die willen dan verandering, dus die stemmen dan daarop, denk ik. (interview 15)

De Tokkies
Kent u ze nog? De Tokkies, ook wel de familie Ruijmgaard-Tokkie, die in Amsterdam Nieuw-West woonde en ruzie kreeg met de buren. De ruzie liep zo hoog op dat het huis van de buren uitbrandde en dat de landelijke media er bovenop sprongen. De Tokkies zouden synoniem worden voor asocialen en onaangepasten, mensen waarnaast niemand wil wonen en waarvan burgers probeerden te voorkomen dat de Tokkies bij hen in de buurt zouden komen wonen. De Tokkies zouden de Dikke van Dale halen en natuurlijk Wikipedia.

Waar in 2003 en de jaren daarna de Tokkies regelmatig op televisie verschenen, zijn ze inmiddels teruggekeerd in de anonimiteit. Toch valt de naam ‘Tokkie’ nog steeds regelmatig, en dan vooral in combinatie met de PVV. Want PVV-stemmers, zijn dat geen onaangepaste asocialen uit een achterbuurt? PVV-stemmers refereren ook zelf regelmatig aan dit beeld, waar ze het zelf zeer mee oneens zijn. De PVV is volgens hen simpelweg een partij voor gewone mensen, en voor een klein aantal Tokkies. Maar dat is voor hen geen reden om de PVV niet te steunen.

Leugenaars en kinderverkrachters
Klopt die redenatie van PVV-stemmers? Een vergelijking met een andere partij doet wonderen. We kijken dan natuurlijk naar een partij waar ‘fatsoenlijke burgers’ wèl met een gerust hart op kunnen stemmen. GroenLinks zouden we kunnen kenschetsen als een partij voor kinderverkrachters, niet-integere ambtenaren, inbrekers en leugenaars. Immers, Cees van D. was bestuurslid in Haarlem, Mariko Peters gaf integer subsidie aan haar geliefde, Wijnand Duyvendak brak in bij een ministerie en Tara Singh Varma loog de hele Nederlandse bevolking een ziekte voor.

Dit rijtje roept natuurlijk ook een vraag op: is het niet flauw of oneerlijk om GroenLinks of GroenLinks-stemmers steeds weer te confronteren met de misstappen van een aantal van deze politici? Het antwoord is ja. Maar de vraag is dan waarom PVV-stemmers steeds weer geconfronteerd worden met het feit dat Eric Lucassen dreigde door de brievenbus van zijn buren te pissen en Marcial Hernandez iemand een kopstoot uitdeelde?

Daar willen PVV-stemmers natuurlijk ook niet op aangesproken worden. En dat is heel goed te begrijpen.

Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie en bereidt een boek voor over de achterban van de PVV. Voor deze blogs maakt hij als inspiratiebron gebruik van interviews met PVV-stemmers, die zijn afgenomen door studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.