Humor

Statement: We are the REAL 99 percent

18-10-2011 17:00

Wij zijn de echte 99 procent. De Nederlanders die zich zorgen maken om hun zuurverdiende spaarcentjes. De 99 procent waar niemand naar luistert, waar niemand naar kijkt. Maar wij zijn ook de 99 procent die nĂ­et op het Beursplein of het Malieveld staat. Niet alleen omdat de occupy-beweging een uit Amerika overgewaaide hype is. Een via de media verspreide Bieber-fever die niets met de Nederlandse situatie te maken heeft. Nee, het is veel simpeler: wij zijn de 99 procent die het toch allemaal geen reet kan schelen.

Eisen
Wij zijn de echte 99 procent. Wij willen een hoop en eisen van alles, maar niet dat wat de Amerikaanse occupiers willen. In New York eist men afschaffing van de doodstraf. Wij willen pedofielen stenigen met kinderkopjes en ze aan hun ballen ophangen tot ze doodgebloed zijn. Op Wall Street klinkt de roep om betaalbare zorg voor iedereen. Hier in de straat roept iemand dat het een tyfusstreek is dat hij moet betalen voor de dure behandeling van een roker, zwangere vrouw of verwende topsporter. De Amerikanen vinden dat er een einde moet komen aan intimidatie door politieagenten. Wij willen weer ouderwetse agenten die hun snor laten staan, in plaats van die te drukken als er gevaar dreigt. Tenzij het parkeerjuten of flitswouten zijn natuurlijk. Dat zijn fascisten.

Armoedegrens
Wij zijn de echte 99 procent. Wij verdienen te weinig. Dat zeggen we dan ook als we in de kroeg aan bitterballen en bier zitten: “We verdienen godverdomme veels te weinig. Ik kan zelf mijn hoofd net boven water houden, maar kijk naar Henk; Die is echt onder de armoedegrens gevallen sinds de afbetalingsregeling van die flatscreen is ingegaan. Ondertussen vullen de hoge heren hun zakken en gaan er miljarden naar op hun dertigste gepensioneerde Grieken. Of naar Afrikanen die weigeren om de door ons geslagen waterputten een beetje netjes te onderhouden. ”

Skitta
Wij zijn de echte 99 procent. De Nederlanders zonder vertrouwen in de toekomst of de medemens. Wij vinden dat het anders moet. Maar niet op de manier waarop die ongewassen drugsgebruikers op het Beursplein het willen. Wij hebben skitta aan alle buitenlanders en overwegen te emigreren. Wij vinden politici kolerelijers omdat ze allemaal hetzelfde zeggen. Kijk maar naar RTL Boulevard. Daar zeggen ze toch allemaal hetzelfde? Wij willen dat banken fatsoenlijk met ons geld omgaan en het liefst met een zo hoog mogelijk rentepercentage. Maar bovenal willen we gewoon kunnen kankeren terwijl we naar Ik Hou van Holland kijken. We are the REAL 99 percent. We don’t give a fuck.

Jeroen Weghs is niet helemaal 100 procent, maar ook niet gek genoeg om op het Beursplein te overnachten.