Open brief aan Project Catwalk

24-10-2011 10:00

Lieve mensen van de Nederlandse Project Catwalk,

Wij, modemeisjes wereldwijd, hebben een prangende vraag voor jullie. Deze vraag is misschien niet al te aardig, maar met een no-nonsense jury als die van jullie programma zijn jullie waarschijnlijk wel wat kritiek gewend. Hoe is het jullie gelukt om zo’n sterk internationaal concept zo te ver-Nederlandsen? Ver-Nederlandsen kan ik veel gevallen positief zijn, want wij Nederlanders zijn goed in veel dingen (kaas maken, op klompen lopen, etc.), maar wij Nederlanders zijn niet goed in het maken van televisie. Helaas hebben jullie dat bevestigd.

Maar, als fervent liefhebbers van de dynamiek in de modewereld, kijken wij toch naar Project Catwalk. Ook. Al. Wordt. Alles. Op. Deze. Manier. Uitgesproken. En ondanks dat een expert op het gebied van muziek -wederom niet het meest modieuze vak dat er in het bedrijvige Nederland bestaat- jullie ‘high fashion’ programma presenteert, blijven wij kijken.

Eigenlijk is een groot deel van ons van mening dat Stacey Rookhuizen slechts een levende paspop van Viktor & Rolf is, dus wat zij te zeggen heeft over mode weet ons hart niet harder te laten kloppen. Weet zij überhaupt meer in te brengen dan ‘het ene moment ben je in, en het andere moment ben je uit’, de zin die ons doet wensen dat zij even ‘uit’ kon?

Toch blijven wij kijken, maar dat komt niet door jullie keuzes (in presentatie én in beeld). De deelnemers zijn goed in wat ze doen. Ook al zouden zij de passie die ze stoppen in het camera-geil en hatelijk naar elkaar toe zijn beter in hun collecties kunnen opnemen. Want eerlijk is eerlijk, Nederlanders willen zo graag op televisie komen en ze zijn niet bang om het te laten zien.

De Amerikaanse versie van jullie programma, Project Runway, straalt zoveel allure uit. Met super woman Heidi Klum aan roer van een welvarend schip, een mega-top-team van experts in de jury en producers die je eigenlijk na elke aflevering een bedankbriefje wil toesturen. Hoe kan het dan toch dat Nederlandse versies van programma’s zo erg de plank misslaan dat de kast instort? Want jullie ontvangen nu deze brief omdat ‘ie dan korter wordt dan wanneer ‘ie naar Holland’s Next Top Model ging.

Eerlijk gezegd lijkt het ons niet zo moeilijk: zet een top-presentatrice neer, die uit de mode-industrie komt (bijvoorbeeld een mode-journalist. De naam onderaan deze webpagina schijnt bij een erg leuke meid te horen ;-)), huur producers in die zelf ook affiniteit met mode hebben en weten wat modeliefhebsters willen zien, less drama more fashion, en kijk vooral zelf alle seizoenen van Project Runway terug en maak aantekeningen. Wij kijken uit naar jullie toelichting,

Met vriendelijke groeten,

Modemeisjes wereldwijd

Nota HEEL ERG Bene: Jan Taminiau we loooooooooooooooooooooooooove you.