Weten & Tech

Wetenschaap: ‘Meeste vrouwen van nature biseksueel’

24-10-2011 11:00

‘Meeste vrouwen van nature biseksueel’ kopte De Volkskrant vrijdag. Klassieker en dus klikmagneet: wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat we allemaal al wisten. ‘Iedereen is een beetje bi’. Klopt het ook? “Wetenschappers van de Boise State University in Idaho ondervroegen 484 heteroseksuele vrouwen, zes op de tien van hen voelde zich seksueel aangetrokken tot andere vrouwen. 45 procent had al met een geslachtsgenoot gekust en de helft fantaseerde hier al over.” Een bron vermelden wordt door De Volkskrant blijkbaar overbodig geacht, maar enig googelen levert als eerste hit een bericht in de Daily Mail op, en als tweede een blogpost die zowaar wél de moeite neemt te verwijzen naar het oorspronkelijke artikel. (Het volledige artikel hebben de auteurs in weerwil van criminele uitgevers ook netjes op internet gezet).

Uit het abstract: “Participants included 333 female college students (ages 18–23; M = 19.2): 228 participants primarily identified as “exclusively straight/heterosexual,” and 105 participants indicated a sexual-minority identity. 333 ‘female college students’ waarvan ‘228 exclusively straight/heterosexual’ zijn dus ‘484 heteroseksuele vrouwen’ geworden. Die 228 heteroseksuele vrouwen werden ondervraagd over hun geaardheid en 67 procent (en ja, dat is een meerderheid) van hen gaf aan ‘nagedacht te hebben over hun geaardheid’.

Als je weleens, bijvoorbeeld in een vlaag van puberale ‘twijfel-aan-alles’, of omdat je bevriend was met een homo, of omdat je te lang vrijgezel was, of omdat je een mooie vrouw zag lopen, hebt nagedacht over of je ‘misschien’ homoseksueel zou kunnen zijn (allemaal voorbeelden uit het onderzoek zelf), ben je dan ‘van nature biseksueel’? Volgens de onderzoeksters zelf niet: “the large majority of young women in this sample were deliberately identifying as heterosexual after contemplating alternative possibilities” schrijven ze in het abstract.

Neus in vagina
De onderzoeksters vroegen ook de daad bij het woord. Van bovengenoemde 67 procent, had 60 procent wel eens ‘light’ gekust met een vrouw, 43 procent ook wel eens een stevig potje zoenen ondernomen en vier procent wel eens orale seks met een vrouw gehad. Als je wel eens nagedacht hebt over je geaardheid en ook nog een kusje aan een vrouw hebt gegeven (42 procent van de vrouwen, dus géén meerderheid), ben je dan ‘van nature’ bi? Van de 33 procent hetero vrouwen die uberhaupt nooit nagedacht hadden over hun seksuele identiteit waren deze getallen respectievelijk 42, 17 en 1 procent. 14 procent van de vrouwen had dus wel eens met een andere vrouw gekust zonder zich daarbij af te vragen hoe het nou zat met haar seksuele identiteit, 0,3 procent had zich dat zelfs niet afgevraagd terwijl ze met haar neus in een vagina zat. En daar komen we op nog een belangrijk puntje: zoals gebruikelijk in psychologiestudies, waren de proefpersonen studentes tussen de 18-23 jaar oud. Dat die wel eens een potje dronken experimenteergedrag vertonen wil nog niet zeggen dat ze ‘van nature biseksueel’ zijn en nog minder dat alle vrouwen dat zijn.

Dus?

Laura Menenti is onder andere wetenschapper en zou het daarom leuk vinden als wetenschapsjournalistiek serieus genomen werd.

Foto CC: LesMedia