Sport

Feyenoord breekt nieuwe Kuip af

26-10-2011 15:55

De soap rondom het nieuwe Stadion Feijenoord duurt nu al jaren. De beslissing rondom het honderden miljoenen kostende stadion is nu alweer uitgesteld. De al dan niet witte rook zou eind dit jaar uit de schoorsteen van de gemeente Rotterdam moeten komen. Vandaag besloot men om de boel uit te stellen tot maart. Daarmee gaat het stadion alweer op de lange baan. De soap duurt dus voort. Met Feyenoord dit keer als lichtend voorbeeld als het gaat om intelligentie. De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Houten tafel
Men is nu al jaren bezig met dat nieuwe stadion. Logisch. Want De Kuip is verouderd en biedt daarom de bezoekers een luxe zoals dat rond 1938 nog luxe was. Bestel een bak dure koffie en je krijgt half lauwe troep uit een container. Bestel bier en de meeste verkooppunten schenken dat keurig over vanuit een flesje in een plastic beker. En de verkopers die achter een houten tafel staan om een koud broodje kroket te verkopen zijn charmant, maar anno 2011 kan dat echt niet meer.

Het stadion voldoet al jaren niet meer aan de eisen van de tijd. Het mooiste stadion van Nederland hangt met lapmiddelen aan elkaar. Zo werd er eerder betonrot geconstateerd en schijnt het met de metalen die gebruikt zijn om de constructie te ondersteunen niet al te best te zijn. Toch blijft De Kuip het mooiste stadion van Nederland. Verhuizen naar een nieuwe locatie is wellicht een aardig project voor megalomanen, de supporter gaat er in elk geval niet op vooruit.

Gelul
Men lult nu al jaren over een nieuw stadion. Kosten: 600 miljoen. Het een en ander zou moeten verrijzen onder de rook van de Brienenoordbrug. Een heus topsportcentrum moest het gevolg zijn, met een nieuwe Kuip als hoogtepunt. Grote concerten, internationale wedstrijden en zelfs de Olympische Spelen werden genoemd als nieuwe klanten. Nationaal sportcentrum! Over de vraag wie dat allemaal moet betalen maakt de politiek in Rotterdam nu al jaren ruzie. Feyenoord vroeg een achtergestelde lening van 200 miljoen aan de gemeente en kreeg die niet. Logisch. Er zijn andere dingen te doen in een stad als Rotterdam. Financiers werden benaderd. Maar die zagen het ook niet zitten. De gemeente hield inmiddels haar poot stijver dan ooit. Want 600 miljoen was wel erg veel geld, ook zonder achtergestelde lening.

En ineens was daar Feyenoord in het nieuws. Toch niet gezegend met een verleden waarin men aantoonde met geld om te kunnen gaan zag men het licht. Men wil ineens geen nieuw stadion meer. Men gaat bekijken of de huidige Kuip gerenoveerd kan worden en blijkt inmiddels wat bouwbedrijven te hebben benaderd. Fans blij. Club blij. Gemeente blij. Iedereen blij. Maar nu duurt het tot maart voordat daar een definitieve uitspraak over wordt gedaan. Als het maart wordt. Want we zagen al eerder dat uitstel niet alleen afstel maar vooral veel gelul over het duidelijke oplevert. Het geld is er niet, en zonder geld is het lastig bouwen.