Kijkbuiskansen: documentaire donderdag en overspel

27-10-2011 18:00

Overspel, Nederland 1, 20:30 uur – Dramaserie over een vastgoedfamilie in zwaar weer. Couwenberg, rasechte Amsterdammer die begon als schilder en nu een bouwimperium leidt, heeft een zwakbegaafde zoon genaamd Björn. Die laatste heeft vermoedelijk zijn eigen oom vermoord. Vermoedelijk, omdat de kijker zelfs na acht afleveringen niet weet wat er precies gebeurt is. Maar er speelt meer. De consigliere van de familie begint een affaire met een fotografe. Die fotografe is echter weer de echtgenote van de Officier van Justitie die onderzoek doet naar de familie Couwenberg. U begrijpt: daar zit spanning in. Waarom kijken? Omdat het een berespannende serie is met bovendien goeie acteurs. Couwenberg wordt gespeeld door Jiskefet-man Kees Prins die voor een Amsterdams type zijn hand niet hoeft om te draaien maar toch verdieping in het personage legt. Consiglieri Fedja van Huêt is altijd een plezier om naar te kijken. Enige dissonant in de serie is het optreden van Ramsey Nasr die naast zijn haatgedichten als Dichter des Vaderland ook niet erg goed is in het spelen van een Officier van Justitie die bedonderd wordt door zijn vrouw. Enfin, je kunt niet alles hebben, natuurlijk. De oude afleveringen MOET u ook terugkijken. Topserie dit.

Holland Doc: Tony, een observatie in het Pieter Baan centrum, Nederland 2, 23.00 uur – Regisseur Ditteke Mensink volgt de verdachte, Tony, en zijn onderzoekers nauwgezet tijdens de zeven weken van observatie: gesprekken met de psychiater, de klinisch psycholoog, de forensisch milieuonderzoeker en het verblijf op de afdeling en het contact met de groepsleiding. Er ontstaat een gedetailleerd beeld over de jeugd van Tony, zijn volwassen leven en zijn delicten. Interessant kijkje in het leven van een veelpleger, Tony is namelijk een grote in de niche van gewelddadige overvallen. Zelf heeft Tony overigens het idee dat er weinig mis is met hem. Maar dat hou je toch.

Online: documentaire donderdag

Het thema van deze documentaire donderdag is plekken waar je nooit komt.

Er zijn mensen die graag op Antarctica willen wonen. Waarom, denkt u dan. Nu wel, diezelfde vragen stelde beroemde documentairemaker Werner Herzog zich in Encounters At The End Of The World.  Veel mooie beelden.

De kans dat u in een Russische gevangenis terechtkomt is op dit moment 0,000462. Omdat u toch wilt weten hoe het daar aan toe gaat en – vooral – wat al die tattoos van uw vriendjes bij de Russische maffia betekenen, kijkt u naar Russian Prison System & Tattoos – The Mark of Cain

Op de bodem van de zee is van alles te beleven, maar die bodem is niet voor iedereen toegankelijk. Op de bodem van de Dode Zee ligt een oud Byzantijns schip en in de docu Hunt for the Ghost Ships of the Black Sea gaan ze ernaartoe duiken zodat u niet hoeft.

Vers: American Horror Story S01E04. South Park S15E11. Suburgatory S01E05. Modern Family S03E07. The Middle S03E07.

The Daily Show: Een studie gefinancierd door de olie-industrie laat zien dat global warming echt is, maar de media besteden liever aandacht aan de terugkeer van de McRib. John neemt de Occupy-beweging door en stelt vast dat Oakland rellen heeft. Natuurkundige Lisa Randall is te gast en legt wetenschap even uit.

The Colbert Report: Walvissen zijn geen mensen en kunnen dus geen slaven zijn, wat de PETA ook beweert. Het is bijna Halloween en dat lokt reacties uit. Planethuggers willen dat je kostuums ruilt en relifanaten delen bijbels uit in plaats van snoep (Jezus was tenslotte de eerste zombie).  De gast is Taylor Branch, de historicus die eerder een Pullitzer won. Hij schreef nu The Cartel over college football.

Tips voor documentaire donderdag of verzoekjes voor het thema zijn welkom op [email protected]