ThePostOnline

Cain en Romney dansen in Iowa

31-10-2011 12:00

De early state Iowa is hier op DeJaap al vaak besproken. Als first in the nation bieden de Iowa Caucuses op 3 januari 2012 de eerste inzage in het daadwerkelijke stemgedrag van Amerikanen als het gaat om de nominatie van een Republikeinse presidentskandidaat. Mitt Romney laat de Hawkeye State in grote mate links liggen tijdens zijn campagne, omdat hij weet dat hij als gematigde kandidaat in die conservatieve staat nauwelijks kans maakt op de winst. Voor zijn conservatievere concurrenten als Rick Perry, Michele Bachmann en Herman Cain staan in Iowa de hele verkiezingen echter op het spel. Zaterdag publiceerde de voornaamste krant van Iowa, de Des Moines Register, de eerste peilingen in tijden en met nog twee maanden te gaan voor de Iowa Caucuses lijkt Mitt Romney zelfs daar goede papieren te hebben.

Niets te verliezen
Zoals al eerder werd uitgelegd heeft Mitt Romney eigenlijk niets te verliezen in Iowa. Het is een conservatieve en christelijke staat waar de gematigde mormoon Romney niet de meest logische kandidaat is. Romney nam niet deel aan de eerste politieke test van het jaar in Iowa tijdens de Ames Straw Poll en is er tijdens zijn campagne de afgelopen maanden nauwelijks geweest. Als hij tweede of derde wordt in de Iowa Caucuses met een niet te grote achterstand op de nummers één en twee, zal hij zeker tevreden zijn. Kort daarna, of misschien zelfs kort daarvoor, staat immers de New Hampshire Primary op de agenda en dan kan hij zich weer herpakken.

Voor zijn conservatieve tegenstanders staat echter wel veel op het spel in Iowa. Bachmann, Cain, Perry, Santorum en Gingrich strijden allemaal om conservatieve stemmers en moeten in Iowa laten zien wie als winaar uit die split-the-vote strijd naar voren komt. Daarnaast hebben zij allemaal concurrentie van libertariër Ron Paul die een beroep zal doen op de Tea Party Movement. Elke conservatief die in januari slechter scoort dan een derde plaats kan in feite de handdoek in de ring werpen.

Des Moines Register:

1. Herman Cain 23 procent
2. Mitt Romney 22 procent
3. Ron Paul 12 procent
4. Michele Bachmann 8 procent
5. Rick Perry 7 procent
5. Newt Gingrich 7 procent
7. Rick Santorum 5 procent
8. Jon Huntsman 1 procent

Peilingen
Ondanks zijn afwezigheid in de staat doet Mitt Romney het bijzonder goed in de peilingen van Iowa. Met een nipt verschil verliezen van Herman Cain terwijl hij Michele Bachmann en Rick Perry riant achter zich laat, betekent in feite een glorieuze overwinning voor Romney. Bovendien heeft Cain met bijvoorbeeld de bovenstaande speech voor de Faith and Freedom Coalition in Iowa nog geprobeerd de stemmers van die staat in zijn kamp te krijgen, in tegenstelling tot Romney. Die laatste heeft echter wel de middelen om met een offensief via de media in de komende twee maanden aan zijn aanwezigheid in de Hawkeye State te werken. De verwachtingen voor Mitt zijn in Iowa altijd bijzonder laag gespannen geweest en dus zou een overwinning daar als een enorme verrassing komen, en als een bevestiging dat zijn nominatie onvermijdelijk is.

Herman Cain en Mitt Romney lijken dus goede zaken te doen. De groeiende populariteit van Herman Cain de laatste weken vertaalt zich nu naar peilingen in staten die hij niet tot zijn natuurlijke thuisbasis mag rekenen. Hij laat zijn conservatieve concurrenten ver achter zich en laat zien dat de opleving van Rick Perry afgelopen anderhalve week hem niet aan het wankelen brengt. Mitt Romney blijft onderwijl vriend en vijand verbazen nu hij een serieuze gooi naar de overwinning in Iowa kan doen. De strijd om het Witte Huis is ongeveer een jaar bezig sinds de midterm elections van 2010 en duurt nog een jaar voor er een uitslag is. Toch gaan voor de Republikeinse hopefuls twee cruciale maanden in en het lijkt er op dat Romney en Cain de dans samen zullen inzetten in Iowa.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.