Collectie: Obscur Women SS12

01-11-2011 10:00


Het is nu eindelijk zo ver! De eerste vrouwenlijn van het label Obscur. Hij wordt door avant-garde liefhebbende vrouwen ontvangen als een kartonnen doos door een kind in een home-videos programma, en dat is niet zomaar; sinds de doorbraak van Obscur in 2009 is er veel vraag geweest naar een vrouwenlijn.


Allereerst moeten we maar even respect hebben voor Richard Söderberg die Obscur de laatste jaren gedefinieerd heeft tot het label dat het nu is. Söderberg begon met heftige gothic design en lijkt inmiddels een balans te hebben gevonden tussen gothic en tailored, design en praktische nut en intens en simpel.

Oog voor detail
Aan de collectie valt al meteen op dat zij met een oog voor lagen gemaakt is. Materialen in de collectie zijn alle vermengingen van allerlei materialen of leder om zo te komen tot details in structuur en afwerkingen die het dragen in lagen inderdaad ten goede komen.
Naast die focus voor lagen vinden we zoals altijd bij Obscur een kern voor draagproces. Ieder stuk lijkt klaar te zijn om meegenomen te worden op een stevige reis door zijn drager. Nu is Mode.Dejaap niet vies van wat Avant-garde en weten we heus wel dat die hele postapocalyptische sfeer niet zo abstract is, maar de laatste stukken van Obscur lijken pas definitieve persoonlijkheid te winnen nadat ze gedragen worden. Jammer voor hen die de heftigere Obscur stukken kochten om aan de muur te hangen, doch een groot voordeel voor de drager.

Avantgardistisch koploper
Richard Söderberg’s vertaling naar een vrouwencollectie laat vrijwel niets te wensen over. Obscur is hiermee misschien eindelijk een koploper wanneer het om avant-garde, gothic en postapocalyptisme gaat. Met aandacht voor materialen, cuts en vormen lijkt Obscur zich in een korte tijd een chef te hebben gemaakt in deze hoek van de modewereld. Details schieten in geen enkel kledingstuk te kort.

Wel was een teleurstelling de saaie beschikbare foto’s, voorheen was dit bij Obscur altijd dik in orde, ik noem maar even die fantastisch ss10 fotoserie, dit jaar lijkt dat niet het geval. Het is hen vergeven als ze op dit niveau door gaan met het maken van dit soort fantastische stukken, nu ook voor vrouwen. Als ik een meisje was zou ik er heel vlug voor zorgen deze collectie in mijn garderobe te hebben…