ThePostOnline

Cruyff Court in IJburg is politiek kruitvat

01-11-2011 15:00

Sinds de stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Oost, Fatima Elatik (PvdA), het Johan Cruyff Court (JCC) in 2009 op hoogst ondemocratische wijze in het kleine Ed Pelsterpark van de Vinexwijk IJburg heeft gedumpt, is het court een onderwerp waar heftig over gediscussieerd wordt. Waar de omwonenden een lieflijk parkje voor de allerkleinsten was beloofd, kwam er een Johan Cruyff Court voor Fatima’s doelgroep. Al snel bleek het een trekpleister voor hangjeugd, met als gevolg ernstige overlast, waaronder intimidatie, criminaliteit, en straatcoaches voor de deur. Nadat de straatcoaches ‘s avonds waren vertrokken, bleef de hangjeugd nog uren rondspoken. Aangezien het de politie aan bevoegdheden ontbrak om de orde te handhaven, restte de omwonenden niets anders dan het zoveelste telefoontje naar het Meldpunt Zorg en Overlast. Zo doe je dat als PvdA-bestuurster die zich graag laat voorstaan op haar verbindende kracht, maar kennelijk liever verdeelt (en heerst).

Buurtbijeenkomst
Na ellenlange bijeenkomsten tussen beheergroepen en bestuur heeft wethouder Lieke Thesingh (GroenLinks), de huidige portefeuillehouder, de knoop doorgehakt. Op de buurtbijeenkomst vielen pittige woorden over de wijze van besluitvorming van Fatima Elatik, die destijds verantwoordelijk was. Deze verdient allesbehalve de schoonheidsprijs. Bovendien zijn alle dossiers over die periode onvindbaar en Elatiks besluitvorming moet dan ook over. Thesingh heeft die avond besloten dat het Cruyff Court in deze vorm niet voldoet. Het geeft forse geluids- en jeugdoverlast. Het Cruyff Court moet verplaatst worden en mocht draagvlak voor een andere locatie ontbreken, dan zal het van IJburg verdwijnen.

Opluchting
Bij het horen van het nieuws van verplaatsing vloeiden er bij omwonenden tranen. De opgekropte stress en frustratie van jaren kwamen er uit. De IJburgse jeugd, die de keer ervoor luidruchtig van zich liet horen, was deze keer afwezig. Evenmin was ze te vinden in het om de hoek gelegen Productiehuis Youthside, waarvan de ingang is dichtgetimmerd. De pui werd een week eerder vernield vanwege een hoogoplopend conflict met de gebruikers, en de dag vóór de bijeenkomst ging er een vuurwerkbom af. Drie jaar geleden werd het feestelijk geopend door dezelfde Fatima Elatik.

Opheldering
Daags na mevrouw Thesinghs moedige besluit richten andere omwonenden een actiegroep op voor handhaving van het JCC op die plek. Zelfs kinderen worden ingezet in de strijd. Inmiddels heeft de PvdA-fractie Amsterdam-Oost Lieke Thesingh om opheldering verzocht over het verplaatsen of verdwijnen van het Johan Cruyff Court van IJburg. De PvdA-fractie wil dat het JCC voor IJburg behouden blijft, terwijl Thesingh bij gebrek aan draagvlak wil dat het verdwijnt. Houdt Thesingh de rug recht en gaat ze de confrontatie aan met haar baas, Fatima Elatik, of laat ze het JCC verder etteren totdat er een nieuwe Diamantbuurt is ontstaan, dit keer op IJburg?