Column: Garderobe

02-11-2011 10:00


“Schat, je hebt genoeg kleren. Echt!” hoor je je vriend zuchtend tegen je zeggen. “Pff wat weet hij er nou van,” denk je bij jezelf. Mannen denken anders dan wij wat dat betreft. Meer vanuit het praktische oogpunt. Als ze al een nette broek hebben, vinden ze het niet nodig om er nog één te kopen ‘voor de leuk’. Wij vrouwen begrijpen dat niet. Het is toch leuk om af te wisselen, en elke keer weer in iets anders te verschijnen?

Goed gevulde kledingkast
Het resultaat daarvan is dat we zeker vijf, soms tien verschillende gelegenheidsjurkjes hebben. Niet te vergeten alle bijbehorende kousen, panty’s, maillots en leggings. En nee dit is niet teveel, want er is er altijd wel één waar een haakje of een ladder in zit, waardoor je hem niet meer aan kunt. Daarnaast is het strikt noodzakelijk om minimaal dertig hemdjes in de kast te hebben liggen – omdat die nou eenmaal erg lekker zitten. Om over zomer- en wintergarderobe nog maar te zwijgen.

Inloopkast
Vorige keer noemde ik al even hoe mijn kast er ongeveer uitziet. Hij puilt simpelweg uit. Eigenlijk heeft elke vrouw in haar huis een inloopkast nodig. Zo is er niet alleen ruimte genoeg voor alle kleding, jassen en schoenen,  maar kun je ook alles uitgebreid bewonderen. Neem nou de walk-in-fridge reclame; mannen kunnen niet begrijpen dat vrouwen zo gelukkig kunnen worden van zo’n kast. Het is ook niet de kast die ons gelukkig maakt. Het is het ‘mooi voelen’ waar je het voor doet.

Sex-appeal
Vrouwen kunnen zich ook echt wel eens make-uploos en in een joggingbroek vertonen, gewoon omdat ze daar zin in hebben. Althans, ik wel. Maar er zijn momenten – de één heeft ze vaker dan de ander – dat een vrouw zich ‘sexy’ wil voelen. En dan is niks fijner dan je drieëndertig keer om te kleden, tot je uiteindelijk hetgeen aantrekt waar je je het mooist in voelt. De naaldhak, heb ik me wel eens laten vertellen, is ontworpen door de man om de billen van een vrouw kleiner te doen lijken. Waar of niet, met naaldhakken aan voelt het alsof je de hele wereld aan kan. Of het nou ligt aan de lengte die je ineens bereikt hebt, het feit dat je stabiel blijft staan, of je benen die alle spieren automatisch aanspannen; het allerbelangrijkst is de ‘sex-factor’. Vrouwen voelen zich even lekker sexy met deze hakken aan. Dit heeft niks te maken met wat mannen ervan vinden, maar dit is pure (incidentele) zelfverheerlijking.

Compromissen
Feit blijft dat vrouwen meer kleding hebben dan mannen, en er ook meer mee hebben. Mannen trekken kleding aan omdat dat nou eenmaal moet. Als het leuk staat, is dat mooi meegenomen. Bij vrouwen moet het leuk staan en mooi zijn. En dat het noodzaak is, is een kleine bijkomstigheid. Het gaat in het leven om geven en nemen, en compromissen sluiten. Dus wanneer je gaat samenwonen, en jij 90% van de kastruimte opeist omdat hij het toch niet nodig heeft, is daar niks ergs aan. Daar zal hij het waarschijnlijk ook mee eens zijn.  Buiten dat pik jij ook genoeg dingen van hem. Zijn snurken, voor de televisie eten, zijn gokkast, zijn innige band met zijn moeder, en niet te vergeten zijn afschuwelijke muzieksmaak. Herinner hem daar even aan wanneer hij zegt dat je teveel kleding hebt.