Mode Icoon (18): Philip Treacey

02-11-2011 14:00


Nederlanders zijn bang voor hoofddeksels. Ze passen niet bij onze doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-mentaliteit en om die reden worden ze integraal vermeden. Zowel door mannen als door vrouwen. Op die ene dag per jaar dat hoofdbedekking een essentieel onderdeel van de dresscode is – op Prinsjesdag – valt tout vrouwelijk Nederland door de mand door te kiezen voor verwelkte kerststukjes en zelfgefröbelde, uit de kluiten gewassen politieke boodschappen op petjes.


Toegegeven, de wind in Nederland maakt het dragen van een hoed zo nu en dan wat lastig, maar daar laat een modebewuste en zelfverzekerde vrouw zich toch niet door tegenhouden? Gelukkig kunnen we leren van onze modevrienden in het buitenland. Eén blik op het Parijse straatbeeld bewijst dat Franse vrouwen de hoed nog altijd als finishing touch van hun outfit zien en in het Verenigd Koninkrijk staat het dragen van hoofddeksels nog altijd symbool voor status en beschaving.

Het is dan ook geen toeval dat één van de meest succesvolle hoedenmakers van onze tijd uit Ierland komt. Philip Treacy (44) ontwierp onder andere hoofdaccessoires voor catwalk shows van Givenchy, Chanel, Valentino, Ralph Lauren en Donna Karan. Daarnaast staan extravagante beroemdheden in de rij voor zijn creaties. Grace Jones, Lady Gaga en Sarah Jessica Parker zijn trouwe fans en meer dan dertig gasten droegen een hoed van zijn hand op de bruiloft van prins William en Kate Middleton.

Na ruim twintig jaar professioneel hoedenmaken voor de beroemdste personen heeft Philip Treacy toch nog goed voor ogen waar het hem in de essentie om gaat. I like hats that make the heart beat faster. Sometimes I get more enthusiasm from the housewife who wants a hat and believes in it.” Hoeden staan voor hem voor romantiek en emotie en kunnen dat veel uitgesprokener overbrengen dan kleding. Lady Gaga onderschreef dit door in haar ondergoed en met een Philip Treacy hoed op de MTV-awards te verschijnen.

De creaties van Treacy zijn voor beginnende hoeddragers misschien wat hoog gegrepen, maar als we langzaam maar zeker het hoofddeksel weer  omarmen hoeven we ons over een paar jaar misschien niet meer de ogen uit ons hoofd te schamen op de derde dinsdag van september. Het wordt winter, een hoed is warm en staat heel wat verfijnder dan een knaloranje Unox-muts. Meer argumenten hebben we niet nodig. Doe eens gek, draag een hoed.