ThePostOnline

Nicaragua: luis in de pels Ortega blijft zitten

06-11-2011 16:00

De huidige president van Nicaragua, Daniel Ortega, wordt door de internationale gemeenschap gezien als een luis in de pels. Zijn internationale optredens vallen op door het uitschelden en het provoceren van andere regeringsleiders. Daarnaast is hij volgens Wikileaks de mini-me van Hugo Chávez. In eigen land holt hij de democratie uit en laat er de corruptie welig tieren. Morgen, zes november, zijn de presidentsverkiezingen in Nicaragua. Daniel Ortega mocht volgens de grondwet niet mee doen. Is verlossing van de luis in de pels in zicht? Nee. We hoeven niet te rekenen op een exit van Daniel Ortega.

Daniel Ortega doet gewoon mee aan de verkiezingen, ondanks een grondwettelijk verbod. Ortega diende naast zijn huidige termijn in de jaren 80 ook al een termijn als president. Volgens de grondwet mag een president slechts twee termijnen dienen. Daarnaast stelt de grondwet dat een zittend president niet mee mag doen aan de verkiezingen. Volgens de grondwet zou de huidige termijn van Ortega dus de laatste moeten zijn. Het Hooggerechtshof, gedomineerd door de partij van Ortega, heeft echter anders beslist. De grondwet is niet van toepassing op de deelname van Daniel Ortega.

Partners in crime
Van de tegenkandidaten, Fabeo Gadea en Arnoldo Alemán, heeft Ortega weinig te duchten. De grootste concurrent lijkt Fabeo Gadea. Deze radiopresentator, oud-contrarevolutionair, ondernemer en nu politicus vertegenwoordigt verschillende oppositiestromen en -partijen. Het is echter de vraag of de jonge bevolking zit te wachten op een 79-jarige president. 
Oud-president Alemán is meer partner in crime dan concurrent. Ortega en Alemán sloten verschillende ‘pactos’ met elkaar. Zo spraken ze af ieders strafbare feiten tegen elkaar weg te strepen. Ze hadden beide wel iets op hun kerfstok. Transparency International zette Alemán niet voor niks in de top tien van de meest corrupte leiders aller tijden.

Te veel mensen zijn afhankelijk van Ortega. Zo is het een dienst van Ortega om ambtenaar te mogen zijn. Enige tegenprestatie is dat de ambtenaar op Ortega stemt. Daarnaast heeft Ortega veel geld van Hugo Chavez te verdelen onder de bevolking. Dit geld komt bij dat deel van de bevolking terecht, dat op Ortega stemt. Mensen krijgen dus betaald om op Ortega te stemmen.

Internationale waarnemers
De verkiezingen georganiseerd en gecontroleerd door de FSLN. Hoe krijgt de partij van de president dit voor elkaar? De verkiezingsraad bestaat voornamelijk uit partijleden van de FSLN. Deze raad begeleidt, organiseert en controleert de verkiezingen. Het eerste resultaat is dat er geen internationale verkiezingswaarnemers komen. Na fraude tijdens lokale verkiezingen in 2008 vroegen de oppositie en internationale gemeenschap daar wel om, maar de voorzitter van de verkiezingsraad vindt het niet nodig. Het zou heel moeilijk zijn om te frauderen tijdens de verkiezingen in Nicaragua. Wie telt de stemmen? De verkiezingsraad.

Mocht het tijdens de verkiezingen Ortega toch onverhoopt wat tegen zitten, dan regelt hij het ook wel. Zo stelt de grondwet dat de verkiezingen worden gewonnen door de kandidaat die minimaal 35% van de stemmen heeft en minimaal 5 procentpunt meer dan de nummer twee. Wat als Ortega in het uitzonderlijke geval minder dan 35% van de stemmen haalt? In hoeverre vindt het Hooggerechtshof de grondwet dan van toepassing op Ortega?

Krijn Schramade is freelance onderzoeker en journalist


CC-Foto: Agência Brasil