ThePostOnline

Cain zakt weg

07-11-2011 12:00

Afgelopen vrijdag werd op DeJaap al uitgelegd hoe het schandaal rond beschuldingen van sexuele intimidatie de electorale kansen van Herman Cain zou kunnen raken. Zijn gedrag en de manier waarop hij zich vervolgens publiekelijk onder zijn verantwoordelijkheid uit probeerde te draaien, raakten direct aan het imago dat hem een serieuze kandidaat maakte en daarmee aan zijn geloofwaardigheid. Het was afwachten of dit verval zich ook direct in de peilingen zou laten zien, maar resultaten die dit weekend uit kwamen laten een onverdeeld slecht beeld zien voor de politicus die zo stellig was dat hij niet gewoon de volgende flavor-of-the-week was.

Peilingen
Gister bracht Reuters de bevindingen vaan een opinie-onderzoek naar buiten met de conclusie dat de favorability van Cain, de mate waarin mensen een positief beeld van hem hebben, onder Republikeinen van 66 procent naar 57 procent gedaald is. Onder het gehele electoraat was dezelfde tendens waarneembaar met een daling van 37 procent naar 32 procent. FiveThirtyEigth’s Nate Silver is iets minder stellig maar ziet ook dat zijn populariteit op zijn minst stagneert en dat de rek er inmiddels uit is. Na weken van groeiende populariteit is deze week met dank aan de beschuldigingen het verval voor Herman Cain dus in gezet.

De daling van Cain’s populariteit is niet spectaculair en Amerika heeft de oud CEO van Godfather’s Pizza niet als een baksteen laten vallen. Toch lijken zijn kansen op de nominatie inmiddels redelijk verspeeld. Zeker in het geval van Cain hebben ze de potentie op een self-fulfilling prophecy te worden. Zijn populariteit was nooit gestoeld om een ongebreideld enthousiasme voor hem als kandidaat, maar meer op het gebrek aan een goed alternatief voor conservatieve Republikeinen.

Verkiesbaarheid
Toen Michele Bachmann en Rick Perry beiden lieten zien geen serieuze kans te maken om Barack Obama volgend jaar te verslaan, kwam Herman Cain in beeld. Nu zijn favorability een deuk heeft opgelopen geldt dat zelfde voor zijn electability, zijn verkiesbaarheid. De daling in de peiling nu geeft alleen aan welke Amerikanen het niet meer in hem zien zitten, maar de kans is groot dat Republikeinen die hem nog wel steunen zich hierdoor realiseren dat de kansen van Herman Cain op het Witte Huis geslonken zijn. Daarmee wordt Cain voor hen ook een minder interessante optie. Als het verval zich eenmaal heeft ingezet is de kans op een steeds hardere daling dan ook groot.

De impact en ontwikkeling van incidenten is altijd moeilijk te voorpellen omdat de incidenten zelf moeilijk te voorspellen zijn. Als deze week naar buiten komt dat één van de vrouwen die Cain beschuldigd heeft onbetrouwbaar is zoals ook de vrouw die Dominique Strauss-Kahn onbetrouwbaar bleek, kan het sentiment weer helemaal omslaan. Voorlopig lijkt het er echter op dat de kans groot is dat deze vrouwen de komende weken hun verhaal ook willen vertellen en dat zou meer emotie aan de discussie kunnen toevoegen. Het lijkt er daarom op dat de tijd van flavor-of-the-week Herman Cain er toch op zit en dat Mitt Romney met een verdeeld conservatief veld van opponenten op een zetel zit voor de Republikeinse nominatie.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.