Mode Icoon (19): Conny Groenewegen

09-11-2011 14:00


Voor jonge ontwerpers zijn de Dutch Fashion Awards dé prijzen die hun hart sneller doen kloppen. Jaarlijks worden ze uitgereikt aan de meest talentvolle beginnende ontwerpers met internationale potentie. Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt wie er dit jaar Hollands trots binnen de mode-industrie is en dus met een award naar huis gaat. Ontwerpster Conny Groenewegen won twee van de vier prijzen en is daarmee de grote winnaar.


Het jonge talent studeerde mode en 3D-design aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ze heeft een grote voorkeur voor knitwear en dat is in haar collecties direct terug te zien. De breitechnieken die ze hiervoor gebruikt ontwikkelt ze zelf en op die manier is ze in staat om de haar kenmerkende losse, opengewerkte jurken en tops te creëren. Vooral in Japan zijn haar ontwerpen al enorm populair.


De jury noemde Conny Groenewegen “de afgezant van Nederlandse creativiteit binnen de internationale modewereld” en prezen haar om de manier waarop ze in haar collectie een balans heeft gevonden tussen vakmanschap en innovatie. Haar talent werd door de jury beschreven als “het bloed en de zuurstof voor de mode-industrie”. 


De winnares ontving een geldbedrag van 25.000 euro dat ze vooral wil investeren in de productie van haar ontwerpen. Naast deze hoofdprijs won ze de International Fashion Incubator Award, wat betekent dat ze tijdelijk een aantal rekken in de showroom van Spazio Genova (modebedrijf in Milaan) tot haar beschikking heeft. Mocht je zelf iets van Conny Groenewegen willen aanschaffen; naast de verkooppunten in Japan, is haar werk ook in Nederland te koop.