Kijkbuiskansen: documentaire donderdag over oorlog

10-11-2011 18:00

Masterchef, the professionals, BBC2, 21.00 uur – Hele moeizame televisieavond dit wegens er is bijna niets leuks op de buis! Masterchef blijft echter een ijzersterk programma en –hoera – deze week is een nieuwe 24-delige serie begonnen. Professionals deze keer, de koks die het tegen elkaar opnemen zijn al actief in het culinaire gebeuren. De één kookt in een bistro, de ander voedt een honderdtal monden op een booreiland in de Noordzee. Culinaire top-tv met een wedstrijdelement. Gregg Wallace –de man met het hoofd als een paasei – probeert de immer zenuwachtige kandidaten weer in het gareel te houden terwijl topchef Michel Roux jr. (twee Michelin-sterren, mind you) zijn vakkundig en strenge oordeel uitspreekt. Gouden format dat toch ieder jaar weer weet te verrassen.

Holland Doc: Armadillo, Nederland 2, 22.55 uur – Op zich kennen we het nu wel. Documentairemaker volgt een groep militairen op missie in Afghanistan en spreekt met ze. Hebben we al een Nederlandse, Britse en Amerikaanse versie van gezien. Ook Denemarken deed een duit in het zakje dat Internationale Rechtsorde heet en stuurde een missie naar Afghanistan. Een verhaal dus over jonge jongens die veranderen in niets ontziende vechtmachines maar ondertussen wel hun moeder/vriendin/hond missen.

Rest ons u te melden dat u natuurlijk wéér moet kijken naar Overspel, Nederland 1, 20.30 uur. Dit zou wel eens de beste dramaserie van het jaar kunnen worden. Vanavond alweer de een na laatste aflevering maar er is goed nieuws: deze week werd bekend dat de serie een vervolg krijgt! En terecht.

Online: documentaire donderdag over oorlog

Het thema van deze documentaire donderdag is oorlog.

Oorlog is natuurlijk naar, maar oorlog is ook verslavend, je kunt verliefd worden op de oorlog. First Kill duikt achter de psychologie van de oorlog. In de docu wordt onder andere gesproken met Michael Herr, de oorlogscorrespondent die meeschreef aan de beste oorlogsfilms over Vietnam.

De Eerste Wereldoorlog was niet onze wereldoorlog maar blijft fascineren. In World War One From Above wordt een nieuw perspectief gekozen: dat uit de lucht. Veel beeldmateriaal dus, genomen vanuit de lucht.

‘Muziek maakt alles goed zelfs oorlog’ is het uitgangspunt van War/Dance. De docu volgt vooral kinderen – als soldaten en als slachtoffers – die steun vinden in muziek en dans. Waardering is 10 uit 10.

Vers: American Horror Story S01E06. Kendra S04E07. South Park S15E13. Penn and Teller Tell A Lie S01E06. Nevermind The Buzzcocks S25E06.

The Daily Show: Nancy Pelose (leider van de Democraten in het parlement en voormalig Kamervoorzitter) is te gast. Jon bedenkt filmscenario’s bij nieuwe bijna-antiabortuswetgeving.

The Colbert Report: The Word: Bully Pulpit, over die vermaledijde homoseksuele agenda (zie clip beneden). Stephens lievelingstoetje gaat failliet. Pastoor Jim Martin is te gast vanwege zijn boek over religie en humor.

Tips voor documentaire donderdag of verzoekjes voor het thema zijn welkom op [email protected]

The Colbert Report Mon – Thurs 11:30pm / 10:30c
The Word – Bully Pulpit
www.colbertnation.com
Colbert Report Full Episodes Political Humor & Satire Blog Video Archive