ThePostOnline

Europese superstaat en wel nu!

11-11-2011 15:04

Het is crisis! Griekenland is failliet, Italië loopt op dit moment op haar laatste benen (de rentelasten van Italië gaan de bezuinigingen overstijgen met een beetje geluk), in Spanje staat de economie stil en het is een kwestie van tijd voordat Frankrijk nog verder wegzakt op de kredietwaardigheidsmeter. Hoewel er een noodzaak is tot ingrijpen doet niemand het daadwerkelijk. Het ene na het andere lapmiddel wordt gebruikt om de patiënt te reanimeren. De gehele EU staat erbij en kijkt ernaar Iedereen kent overigens de oplossing maar men durft het niet hardop te zeggen: Europa heeft dringend behoefte aan een Europese superstaat!

Betalen
Als het gaat om de Eurocrisis loopt de PVV voorop. Met fanfare en al trekken Wilders cum suis de aandacht met oneliners als “Geen cent meer naar Europa!”, “Wij willen de gulden terug!” of “Nederland moet uit Europa!”. Oneliners die het bijzonder goed doen bij het publiek, maar helaas ver, heel ver, van de realiteit liggen. Nederland krijgt de gulden niet terug (te duur), stapt niet uit Europa (te duur) en gaat zeer zeker niet beslissen om geen geld over te maken (= stop subsidies = erg duur). Wilders weet dit maar moet lawaai maken om zijn NeoSP achterban zoet te houden. Ach ja, Wilders en beloften is nou eenmaal een ongelukkige combinatie.

De PVV heeft dus geen antwoord. Wie dan wel? Gewoon betalen zonder ingrijpende hervormingen? Het is de beproefde PvdA methode: “We betalen en zien later wel of het effect heeft gehad. Zo niet dan betalen we gewoon bij, tot het wel werkt”. Dat gaat niet werken omdat men dan over vijf tot tien jaar gegarandeerd in dezelfde problemen zit en is het geld dan op. Dan begint pas echt het knagen aan pensioen- en spaargelden van de EU burger. Dat vertelt de politicus er niet bij.

Slagkracht
De enige echte oplossing voor de Eurocrisis is de vorming van een Europese superstaat met een centrale regering met slagkracht. De EU heeft deze nodig en die heeft men op dit moment niet. Men moet voor ieder onderwerp overleg plegen met alle 27 individuele ministers die over het onderwerp gaan. Deze ministers moeten na een eventueel akkoord weer terug naar hun nationale parlement om, bij een ‘nee’ weer terug te komen en aanpassingen te maken. Dat kan lang duren.

Een Europese superstaat heeft bovendien weinig tot geen invloed op wat u te zeggen heeft in Europa. Of kunt u mij twee voorbeelden geven van een grote wet die de Nederlandse burger heeft tegengehouden? Men maakt zich een onrealistische voorstelling van zaken. Nederland heeft niets te vertellen in Europa en daar verandert niets aan, met of zonder EU. Men kan zich beter richtten op het verwerven van een positie in deze superstaat dan als een ontevreden kind blijven verzetten tegen het onvermijdelijke.

De Europese superstaat is wellicht niet ideaal, maar het is de enige oplossing om uit de crisis te geraken met minimale schade voor de portemonnee van de EU burger. Houd op met dromen over eigen monetaire of handelsunies. Die komen er niet, punt. Word wakker in de realiteit en red de EU, voor u straks mag bedelen bij de Chinezen.