Mode Icoon (20): Niels Peeraer

16-11-2011 14:00


Er was eens een jongen… Een jongen die de hele dag door videospelletjes speelt en niets anders eet dan snoep. Iedere ochtend kleedt hij zich aan alsof hij gaat trouwen met zijn denkbeeldige vriendje en hij draagt couturejasjes van zijn oma, omdat hij haar zo mist. De titel van dit sprookje is Guess technology isn’t ready for pancake teleportation en het is het verhaal achter de afstudeercollectie van opvallend jong talent Niels Peeraer.


De vijver met jonge ontwerpers is groot, maar zo nu en dan steekt er één met kop en schouders bovenuit. Niels Peeraer (22) behoort zonder twijfel tot de opvallendste en creatiefste afgestudeerden van dit jaar. Dit Belgische talent studeerde mode aan de Royal Academy of Fine Arts in Antwerpen, waar hij dit voorjaar zijn Master behaalde. Met zijn collectie won hij vijf awards, die hem onder andere een samenwerking met Delvaux en expositieruimte in het Modemuseum opleverden.

Niels Peeraer verloor zijn hart aan Tokyo en die inspiratiebron is overduidelijk terug te vinden in zijn werk. Tokyo is a place where I found myself a home. I know no better example of an civilization where there is such a good harmony between futurism and tradition.” De harmonie is een rode draad in zijn collectie. Naast tegenstrijdigheden als toekomst en traditie, vond hij ook een manier om zowel agressie als zachtheid uit te drukken in zijn creaties.

De jonge Belg is bang dat zijn redelijk conservatieve geboorteland niet klaar is voor zijn werk en heeft zich nu gevestigd in Parijs, waar de liefde hem bracht en waar hij de komende jaren stages wil gaan lopen. Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voor Europa Niels Peeraer verliest aan Tokyo, maar hoe dan ook is hij een talent om in de gaten te houden. Al is het maar omdat hij sprookjes tot leven kan wekken.