Fotozondag: Maarten Brante

20-11-2011 12:00

Anders dan de foto doet vermoeden hebben deze meisjes niet in het Vondelpark geslapen. Ze hebben bij een vriend geslapen en toen die naar zijn werk ging, zijn ze nog even in het Vondelpark bij gaan pitten. Toen er een Vondelpark-hanger met ze kwam praten, besloten ze verder te gaan. Te veel aandacht. Ze komen uit Polen.

Plaatjes van mensen die relaxed zijn onder de omstandigheden. Varen in een klomp op de Prinsengracht, in het Westerpark liggen terwijl er een standbeeld over je waakt, of met zijn allen door de ME bijeengedreven zitten en weten dat je toch in een soort rechtstaat woont; dus wat kan je gebeuren? Of als grasmaaier denken: fuck grasmaaien, ik ga even liggen. Face down op het gras van het Museumplein, om precies te zijn. En waarom zou je geen boek lezen terwijl het ene na het andere Transaviatoestel langs raast om lageropgeleiden naar een goedkope zonervaring te vliegen? Dat soort dingen dus.

Alle beelden zijn uit 2011 en zijn allemaal gemaakt zonder groothoek. Alles is 50 mm of meer. Alle locaties zijn in Amsterdam. In beginsel werk ik voor iedereen en kan iedereen mijn foto’s kopen. Behalve Metro.
Meer werk van Maarten Brante kun je zien op zijn website.

Het is zondag 20 maart en daarmee is de lente begonnen. En dat was niet alleen een kwestie van een datum, maar het Vondelpark zat vol mensen die van de zon genoten. De vuilnisbakken waren in een mum van tijd overvol. De ijscoman/hot dogverkoper draaide overuren. Twee Spaanse mensen zitten te blowen in de zon. Ze spraken uitsluitend Spaans. Ik heb derhalve geen idee of ze het okay vinden om in de krant te komen, maar naar mijn inschatting is het geen probleem.

Jongen zit gehurkt te lezen in de Damstraat. Het was een mooie dag, donderdag.

Het Amerikaanse consulaat wordt momenteel extra beveiligd. Dat is omdat met het neerschieten van Osama Bin Laden het veiligheidsrisico voor Amerikanen groter is geworden. Vooral in het buitenland. In dat kader is dit een opmerkelijk tafereel. Blijkbaar is het maaien van gras met een graasmaaitractor toch zwaarder dan we allemaal denken. En ook de rugzakken mogen blijkbaar zo maar in het rond slingeren bij het consulaat.

De boom op de binnentuin van Prinsengracht 901 wordt uiteindelijk toch gekapt. Hoewel de boom in tip top conditie lijkt te zijn, is het wortelgestel te aangevreten door schimmel om veilig te blijven staan. Het was een mooie rooie beuk. De buurt was het niet eens met het kappen, maar de gemeente zag zich geen andere keus. Op de achtergrond vaart een klomp, wellicht het eindresultaat van deze exercitie.

2 oktober 2011 Zondag was er topdrukte op strand Blijburg. Het strand was afgeladen met mensen die vast en zeker het idee hadden dat dit wel eens de laatste mooie dag van het jaar kon zijn. Waarschijnlijk was het de drukste dag van dit jaar op het stadsstrand.

Het begint behoorlijk koud te worden op het Beursplein. De toekomst voor de Occupymovement is ongewis.

Het pand aan de Passeerdersgracht dat vandaag werd ontruimd. Er waren een boel krakers. Ze werden bijeen gedreven en vervolgens werden er een stuk of 120 afgevoerd in stadsbussen. Het was een ludiek en agressief geheel.

In het Vondelpark is het doorgaans druk in de zomer. Een meisje ligt een boek te lezen bij de fontein. Het is een mooie dag.

Een standbeeld in het Westerpark kijkt verbaasd naar een slapend meisje. In het park slapen is één ding, maar in het volle zicht van de Haarlemmerweg, dat gaat wat ver, lijkt hij te denken.

Omwonenden die een rechtszaak hadden aangespannen om vliegtuigspotten te verbieden bij de IJweg zijn door de rechter niet in het gelijk gesteld. Deze heeft waarschijnlijk gedacht dat dit zonde was van de parkeerplaats die recent speciaal voor deze dagjesmensen is aangelegd. Deze parkeerplaats is ruim en mooi. Er is zelfs een frietkraam, dus het is geen raadsel waar de vliegtuigspotters hun stralende figuur vandaan halen.