Je haar verven kan levensgevaarlijk zijn

22-11-2011 11:00

Het proces zelf mag dan een hoop gedoe zijn, je haar kleuren is eigenlijk net als het kopen van een nieuw jurkje. Je zoekt na lang aarzelen de juiste kleur uit en na het opbrengen, inwerken en uitwassen ben je een new and improved you. Heel onschuldig allemaal. Maar dat valt dus wel mee, getuige twee recente nieuwsartikelen uit Engeland. Ze tonen aan dat een onschuldig verfbeurtje de dood tot gevolg kan hebben. Wanneer je weer toe bent aan nieuwe look, denk dan eens extra goed na.

Op 13 oktober berichtte de Daily Mail dat de 17-jarige Tabatha McCourt is overleden aan een zwaar allergische reactie nadat zij haar bos haar had willen verven. Een gezellige meidenavond zou het worden: op zaterdagavond met een vriendin naar X-factor kijken en haar haar kleuren, zoals ze zo vaak deed. Nog geen twintig minuten nadat zij de haarverf had aangebracht om in te werken begon ze over te even en viel ze schreeuwend van de pijn op de grond terwijl ze aan haar haren trok. Tabatha overleed enige tijd later in het ziekenhuis.

Ook de 38-jarige Julie McCabe verfde regelmatig haar haren. Ze gebruikte altijd hetzelfde merk, L’Oreal Preference, en voerde zelfs de allergietest uit die in de gebruiksaanwijzing wordt aanbevolen. Toen zij echter drie weken geleden de verf inbracht zakte ze enkele minuten later in elkaar en stopte met ademen. Sindsdien ligt de moeder van een zoon en dochter in coma. Artsen schatten haar overlevingskans in op acht procent, al is het waarschijnlijk dat haar hersenen zwaar beschadigd zijn mocht ze alsnog ontwaken.

Een directe link met de gebruikte haarverf is in beide gevallen nog niet bevestigd, maar wel als zeer waarschijnlijk geacht.

Gemeen stofje
Grote boosdoener is het chemische stofje p-fenyleendiamine, meestal afgekort tot PPD (de Engelse term is para-phenylenediamine). Het zit in 99 procent van alle permanente haarverf en zorgt ervoor dat de kleur lang in je haar blijft zitten. PPD is echter een gemeen stofje dat gemakkelijk allergische reacties oproept en wordt erkend als allergeen, vandaar de aanbevolen allergietest.

Het grote probleem is dat een allergie zich vaak niet meteen openbaart, je kunt het langzaam opbouwen. Dat geldt ook voor PPD. Tabatha en Julie hadden allebei al vaak hun haar geverfd, zonder enige problemen. Maar gedurende al die verfbeurten sloeg hun lichaam iedere keer PPD op, totdat het maximum werd bereikt en zich hoogstwaarschijnlijk een allergische reactie voordeed. Een van de allerergste soort.

Nu is Tabatha dood en over Julie’s toekomst zijn de artsen ook niet al te positief. Levensgevaarlijk spul, zou je zeggen. PPD is niet alleen een allergeen, de stof is ook aangemerkt als chemische substantie die niet (onverdund) rechtstreeks op de huid mag worden aangebracht. Zwarte henna is daarom in Nederland ook verboden, aangezien dat een combinatie is van gewone, natuurlijke henna en PPD. Afgelopen zomer werd Gerard Joling nog in het ziekenhuis opgenomen omdat hij een zwarte henna-tattoo had laten zetten op vakantie. Ook hij is dus allergisch voor PPD.

Toegestaan
Ondanks dat PPD volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit is “verboden in producten om de huid mee te beschilderen” is het wel “toegestaan als haarkleurmiddel in cosmeticaproducten met een maximale concentratie van 4% voor haarverf”.

Dus de stof mag niet gebruikt worden om zwarte henna op je huid aan te brengen, omdat daar PPD in zit, maar het is wel toegestaan om permanente haarverf met PPD tot aan de haarwortels op de hoofdhuid aan te brengen? Want dat is de enige manier om je haar goed te verven. Als je alleen bent masseer je de substantie bovendien extra goed in om te voorkomen dat plukken haar worden vergeten.

Er zijn dan ook meerdere gevallen bekend van mensen die hun haar hebben geverfd wat leidde tot extreme allergische reacties zonder een fatale afloop.

Henna
Gelukkig hoef je een verbod op PPD niet af te wachten want er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven op basis van natuurlijke kleurstoffen zoals henna (zonder toegevoegde kunstmatige stoffen zoals PPD). Laat je in de drogist niet misleiden door woorden als ‘natuurlijk’ op de verpakking, maar vraag uitgebreid advies aan verkoopmedewerkers en check de verpakking. Eco-winkels zijn ook een goede plek om veilige haarverf te scoren. Iedereen heeft recht op een spannender uiterlijk, maar zó spannend moet het niet kunnen worden.