Weten & Tech

Wil Google mobiele gebruikers dom houden?

22-11-2011 09:00

Noem het “een stukje duiding” door het syteem zelf: dat nieuwsitems elkaar nu zo snel opvolgen dat je vanzelf alles in een ander licht gaat zien. Zo kan het dus zijn dat je eerst leest dat Google anti-virus software voor mobiele telefoons niet nodig vindt en even daarna dat de beschikbare Android malware de laatste maanden vervijfvoudigd is. De twee sluiten elkaar dan wel niet per definitie uit, je ziet nu in ieder geval wel in een oogopslag dat de uitspraken van Google op zijn minst toch wel wat nuance verdienen.

Dat heeft zo’n telefoontje toch niet nodig?
Allereerst is het natuurlijk voornamelijk in het belang van de zoekgigant om te claimen dat anti-virus software niet echt nodig is voor je mobiel. Strikt genomen doelen ze ook op de systemen van hun concurrenten, maar trendsetter Apple heeft traditioneel het minste last van virussen. Niet alleen heeft Apple sowieso de naam virusvrij te zijn, met hun gesloten iOS systeem voor hun iPhones voeren ze ook een beleid dat weliswaar restrictief is, maar vooralsnog ook vrij afdoende allerlei malware buiten de deur houdt.

Het Android systeem dat Google lanceerde is veel opener dan het systeem van Apple, deels een gevolg van een andere filosofie: Apple heeft eigen hardware, Android draait op een reeks aan telefoons van andere partijen. Doordat het daarbij ook installatie van software buiten de eigen marktplaats toestaat is het veel vatbaarder voor malware, software die je systeem kreupel maakt en privacy gevoelige informatie kan stelen. Het is dus allereerst in het belang van Google zelf om te zeggen dat het in zijn totaliteit allemaal wel los loopt.

Foute software
Het is relatief moeilijk Google’s ongelijk wat betreft virussen aan te tonen, het is echter heel wat makkelijker te laten zien dat er wel degelijk een probleem is met ‘foute software’. Het is bijna niet voor te stellen dat Chris DiBona van Google niet doorheeft wat er gaande is in de rest van de wereld, dus het lijkt er meer op dat hij hamert op net iets andere dingen dan waar de rest over praat. Als we het hebben over het open systeem van Android dan hebben we het natuurlijk niet per se over de ‘open source’ software waar het op draait, DiBona blijkbaar wel. Feit is echter dat we het willen hebben over de open opzet van haar digitale marktplaatsen: voor Android mag iedereen software aanbieden in een eigen ‘winkel’, niet per se op een gecentraliseerd punt.

Het is verder nog wel te verdedigen dat er in de meest strikte zin van het woord geen echt virus probleem is, er is er wél een serieus probleem met specifiek geschreven criminele software in een bredere zin. Men probeert gebruikers dit soort malware te laten installeren, waardoor ze niet getroffen zijn door een klassiek virus maar wel even grote, of grotere, veiligheidsrisico’s lopen. (Vanuit TrendMicro zegt men iets soortgelijks.) Het is vreemd dat men vanuit Google doet alsof er niets aan de hand is en er überhaupt niets te vrezen valt. Qua open source en pure virus software heeft Google een punt, maar dat mag niet verhullen dat er wel andere problemen op de loer liggen.

Scams
Het is wellicht nog moeilijk te zeggen wat mobiele anti-virus programma’s nu precies kunnen tegengaan, het is wel duidelijk dat er een hoop is om je tegen te beschermen. Bovendien helpen goede programma’s je ook op andere manieren je veiligheid te waarborgen. Het zijn al lang niet meer alleen virussen, maar talloze scams en phishing praktijken die je gegevens proberen te ontfutselen. Daarnaast is het voor gebruikers sowieso erg moeilijk in te schatten hoe veilig men is. Normale software kan onbedoeld toch grote lekken vertonen –ook die uit de Apple store– die door anderen weer misbruikt kan worden. Voorzichtigheid is dus zeker geboden!

Gyurka Jansen schrijft en spreekt over internet in brede zin en geeft training en advies over nieuwe media en marktonderzoek. Hij heeft zelf een telefoon die draait op Maemo