Mode Icoon (21): Jan Taminiau

23-11-2011 14:00


“We leven in wereld waarin we alles wat oud is teniet willen doen. Terwijl vlekken juist verhalen vertellen, wat zeggen over de momenten die je hebt beleefd.” Ons land kent een verscheidenheid aan ontwerpers, met heel uiteenlopende en uitgesproken stijlen, maar de man die de romantiek en nostalgie heeft teruggebracht in de Nederlandse modewereld is Jan Taminiau (36).


Jan Taminiau komt uit een familie van antiekhandelaren, ontwerpers en decorateurs. Van huis uit heeft hij liefde voor antieke materialen meegekregen en dat vormt de basis van zijn werk. De ambitie en de ondernemersgeest van deze ontwerper zijn groot, want direct na zijn afstuderen aan het Fashion Institute in Arnhem in 2003 start hij zijn eigen modelabel Jantaminiau. Met succes, want ondertussen worden zijn creaties in twaalf verschillende landen verkocht en timmert hij dus flink aan de internationale weg.

Kenmerkend voor het werk van Jan Taminiau is het materiaalgebruik en het gevoel voor techniek en vakwerk. Hij combineert graag onverwachte materialen en ook antieke materialen spelen een grote rol in zijn kleding. Het beroemdste voorbeeld hiervan is zijn collectie mantelpakjes, gemaakt van klassieke, ouderwetse postzakken. Sinds één van de jasjes in 2009 werd gedragen door prinses Máxima is de naam Taminiau in Nederland welbekend.

Rode loper-kleedjes maken is volgens de ontwerper onderdeel van een groter plan. Met zijn werk wil hij mensen vrijer maken. Hij wil ze de kracht geven om anders te zijn en hij wil dat ze zich goed en aantrekkelijk voelen. Vooralsnog lijkt dat plan op rolletjes te lopen, want modeminnend Nederland heeft Jan Taminiau al lang in hun hart gesloten en met wat steun van Lady Gaga moet het internationaal ook wel lukken.